Szeged és környéke

2017.09.15. 21:10

Cadillackel szelik az utat Szeged legvagányabb mazsolái - videó

Szeged - Ez meg milyen autó lehet, néznek utána Szeged utcáin annak a szokatlan vonalvezetésű Cadillac modellnek, amelyen a Lele autósiskola T betűje mutatja, hogy oktatókocsi. A tanulók szeretik, állítólag könnyebb vezetni, mint egy Swiftet.

Kovács András

Van másik...


– A páromnak egy olcsó, kezdő autót szerettünk volna, így találtunk rá a Chrysler New Yorkerre – osztja meg velünk egy újabb amerikai autó rövid történetét Lele Attila. Ez a kocsi is ott állt az autósiskola előtt, és első ránézésre se nem kezdőnek, se nem olcsónak nem látszott, viszont szép volt és meglehetősen méretes.

– Ezen tanultam vezetni, és az nem az autó hibája, hogy nem sikerült a vizsgám elsőre, és vennem kellett néhány pluszórát – mondja a Cadillac volánjánál Szabó Péter. A fiatalember egyszerre tanul és dolgozik, a hétköznapokon pedig egy Renault Twingót vezet. Megkértük egy fotózós, videós próbakörre, ami után úgy nyilatkozott, egészen más ebben ülni, mint a sajátjában, és ha egyszer lesz rá pénze, ő is nagy amerikai autót szeretne.


– Óriási a tévhit Magyarországon az amerikai autókat illetően, ebből szeretnék én tudatosan lerombolni annyit, amennyit csak lehet – mondja Lele Attila, a szegedi családi autósiskola oktatója. A több mint egy éve a tanulóvezetőket szolgáló kocsi kézi váltós, ami szokatlan egy USA-ból származónál. Annyira, hogy kint az automata az alapáras, és a kézi váltóval szerelt modellért kell többet fizetni.




– Luxusautókkal oktatunk, van BMW-nk és Mercedesünk is, de messze a tengerentúli a leggazdaságosabb – mondja az oktató, hozzátéve, hogy nem ez az első, és nem is az utolsó amerikai kocsi a Lele autósiskolánál. A legelső különben egy Lincoln volt, és a Cadillac után is vásároltak már egy Dodge modellt.


Megtudtuk, sokan esnek abba a hibába, hogy csak a fogyasztást nézik, de az csupán egy része a fenntartási költségeknek. Nagyon fontos az alkatrészár, az pedig töredéke a megszokottnak, azon túl, hogy Lele Attila szerint kevesebb is kell belőle, mert megbízható konstrukciók. – Óriási darabszámban készülnek, és én is a General Motorstól veszem az alkatrészt, mint bármelyik opeles, csak éppen sokkal olcsóbban – mondja az autósoktató.

Nem csupán a magasabb fogyasztást kell nézni az amerikai autóknál: az alkatrészek ára gyakran töredéke az európai modellekhez képest. Fotó: Karnok Csaba

Nem csupán a magasabb fogyasztást kell nézni az amerikai autóknál: az alkatrészek ára gyakran töredéke az európai modellekhez képest. Fotó: Karnok Csaba

Jó teljesít a Cadillac, a bő egy esztendő alatt 50 ezer kilométert hajtottak bele, és csak filléres alkatrészeket kellett cserélni. Tény, hogy a 2,8 literes, 200 lóerő körüli motor megeszik 12 litert száz kilométeren, de egy átlagos tanulóautó étvágya is könnyen eléri a 9-10 litert. – A különbség a fenntartási költségeken bőven megtérül – mondja Lele Attila, hozzátéve, hogy a kocsi vételára is töredéke az európai luxusautókénak.


A 2004-es évjáratú Cadillac gyakorlatilag 3 millió forintot ér.

Hétköznapi Amerika. Lele Attila és Szabó Péter. Fotók: Karnok Csaba

Hétköznapi Amerika. Lele Attila és Szabó Péter. Fotó: Karnok Csaba

– Tudatosan kerestem az interneten ezt a modellt, kézi váltóval, és Ausztriában akadtam rá. Szerintem egész Európában nincs egy tucatnál több ilyen, ami van, az szinte mind automata – mondja Lele Attila.


Megtudtuk, a tanulók is szeretik ezt a modellt, kényelmes, könnyű vezetni, és kisebb helyen megfordul, mint a Suzuki Swift. Úgy persze senki sem jön az iskolához, hogy Cadillacen szeretne tanulni, később azonban gyorsan megbarátkoznak vele. Így azután oktatójukkal vállvetve rombolják az amerikai autókkal kapcsolatos előítéleteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!