Szeged és környéke

2017.09.24. 18:45

Critical Mass: több százan tekertek a biciklisekért - galéria

Szeged - Több száz kerékpáros indult el egy nagy körre a város körül az idei Critical Mass-on, hogy felhívják a figyelmet arra, Szeged érdeke, hogy minél többen válasszák a biciklit. A szervezők szerint történtek ezt elősegítő fejlesztések, sajnos azonban sokan mégsem értik, hogy kik bicikliznek Szegeden és miért.

A. T. J.

– Szeged bringás város, lassan minden ötödik lakója kerékpárral jár munkába, iskolába, ügyet intézni. Az utcákon roskadoznak a kerékpártárolók, a kerékpárutakon és sávokon tömött sorokban karikáznak orvosok, tanárok, diákok, biztonsági őrök, szakácsok, postások, ügyvédek, vállalkozók – kezdte Barna Dávid, a vasárnapi Critical Mass kerékpáros felvonulás és figyelemfelkeltő akció főszervezője. Hozzátette, a város érdeke, hogy minél több ember válassza a biciklit, mert így csökken a zaj és a légszennyezés. A főszervező szerint számtalan olyan fejlesztés történt a városban, ami ezt elősegíti, sajnos azonban sokan mégsem értik, kik bicikliznek Szegeden és miért.

Critical Mass: több százan tekertek a biciklisekért. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA


– Ők azok, akik a biciklisek elé kordonokat pakolnak, kábeleket fektetnek nagy döccenővel, nyársakkal szórják tele a bicikliutat, vagy éppen néhány méterre megszüntetik, hogy szabálytalanná tegyék a rajta közlekedőket. Hiába készül el egy mérnökök által, koncepciók alapján megtervezett forgalmi rend, ha aztán néhány bürokrata gondol egyet, és össze-vissza kezd táblázni. Ennek esett áldozatul például a Feketesas utca is, ahol tavasszal a biciklizők kárára változtatták meg a forgalmi rendet  – méltatlankodott a főszervező.


A Dóm téren vasárnap már délután 2-kor elkezdtek gyülekezni a résztvevők, hogy megmutassák, sokan vannak és erre szeretnék fölhívni a városüzemeltetés figyelmét. A közös tekerés célja a bringásbarát városüzemeltetés. A gyülekezőknek a Drasztik Zenekar muzsikált, a Szegedi Közlekedési Kft. jóvoltából azt is megmutatták a szervezők, hol vannak a trolinak olyan holtterei, ahol a sofőr nem látja a kerékpárost.

Critical Mass: több százan tekertek a biciklisekért. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA



Blahó Bence, a Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium testnevelés-történelem szakos tanára szenvedélyes kerékpáros, a biciklijében több mint 10 ezer kilométer van, csak idén, ebben a szezonban 5000 kilométer tett bele. A Critical Mass-ra az iskola diákjaival érkezett, akiknek rendszeresen szervez kerékpártúrákat. A Homokháti Bringaklubot egy személyben Börcsök Zoltán képviselte, a többiek elfáradtak a hétvégi testvérvárosi látogatáson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!