Szeged és környéke

2017.09.04. 21:52

Csongrád megyéből Csongrád-Csanád megye lehet 2020-ban - De Szeged maradna a székhely

Csongrád-Csanád megyévé neveztetné át Csongrád megyét hétfőn benyújtott parlamenti javaslatával Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Csongrád-Csanád megye székhelye is Szeged lenne. A tényleges névhasználatra Lázár János önálló hatálybalépési időpontot javasolt: 2020. június 4-ét.


Lázár János a határozati javaslat indoklásában azt írta: a földrajzi nevek a magyar nyelv és történelem számos - esetenként sok száz éves - emlékét őrizték meg. A miniszter szerint a "történetileg kialakult, a helyi lakosság által is széles körben ismert és elfogadott neveket nem túlzás kulturális örökségnek tekinteni".


Ebből kiindulva merült fel Csongrád megye nevének megváltoztatása - tette hozzá. Emlékeztetett: a Csongrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése határozatában támogatta a névváltoztatást.


A most benyújtott javaslathoz kapcsolódóan már több cikkünk is született:

  • Csongrád-Csanád lehet a megye neve, a megyei közgyűlés pénteki határozatáról az Országgyűlés dönt. A vita végére megváltozott Szirbik Imre szentesi polgármester véleménye.
  • Csanád megyét nem lehetett helyreállítani a rendszerváltáskor, a neve most megjelenhet, Csongrád-Csanádként. Van ennél nagyobb gondunk is - írják olvasóink. Azért őket is nagyon foglalkoztatja a téma: fél óra alatt több mint ötvenen nyilvánítottak véleményt.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!