Szeged és környéke

2017.09.14. 12:34

Késve fizettek, eltűnt az urna

Malinovszky Józsefék a lejárat után négy évvel, visszamenőlegesen fizették ki a nagymama sírmegváltását. Egy adminisztrációs hiba miatt lett egy kis kalamajka, de a Testamentum intézkedett. Kollár Józsefné azóta már végső nyughelyén pihen.

Sz. C. Sz.

– Az újságban olvastunk év elején arról, hogy már nem értesítik ki az embereket a sírmegváltással kapcsolatban. Gyorsan megnéztük a papírokat, és kiderült, négy éve lejárt az 1978-ban elhunyt nagymamám, Kollár Józsefné sírhelymegváltása – kezdte történetét Malinovszky Józsefné. A szegedi nő februárban elment a fiával a temetkezési cég irodájába, és visszamenőlegesen kifizette a sírmegváltást – 2023-ig.

 

– Akkor jött a döbbenet, amikor a férjem augusztusban kiment a Belvárosi temetőbe, és üres volt az urnafalban a nagymamámnak fenntartott hely – mesélte tovább Malinovszky Józsefné.


A család azonnal intézkedett. – Azt mondták, az év végi nyilvántartást vették alapul, ezért került ki az urna a falból. Miután tisztázódott, hogy februárban már rendeztük a tartozásunkat, még aznap visszakerült a nagymamám urnája a helyére – mondta a szegedi nő, aki okulásképpen osztotta meg történetét lapunkkal, hogy mindenki figyeljen arra, mikor jár le a szerette sírhelymegváltása, és időben intézkedjen.


Malinovszky József elmondása szerint rendszeresen jár a Belvárosi temetőbe, és visz virágot a szerettei sírjára. – A feleségem nagymamája urnahelyénél semmi sem jelezte, hogy lejárt a sírmegváltás. Nem volt cédula – mondta a férfi. – Jó lenne, ha valamilyen módon értesítenék az embereket, cédulával, amit nem mos le az eső, vagy felhívnák telefonon, vagy levelet írnának a családnak, mert nem mind lacibetyár, aki nem fizeti be a sírhelymegváltást – hangsúlyozta a 76 éves Malinovszky József.

Malinovszky József a Belvárosi temető urnafalánál. Virágot hozott a felesége nagymamája sírjára. Fotók: Török János

Arra a felvetésre, hogy sok embernek megváltozik a lakcíme, és ezért nem írnak már levelet a temetkezési cégtől, de ha frissíti az elérhetőségét, akkor kaphat értesítést, a 76 éves férfi azt válaszolta, „én se mennék a temetőbe, ha megváltozna a lakcímem". Szerinte ezt intézze a hivatal és a cég egymás között.


 Egy év türelmi időt adnak a lejárt sírhely megváltására a családnak a Szegedi Testamentum Temetkezési Nkft. kezelésében lévő Belvárosi, dorozsmai, tápéi és gyálaréti temetőben – tájékoztatott Molnár Tamás divízióvezető. Arról, hogy lejárt a sírhely bérleti szerződése, a síremlékre vagy az urnafalra ragasztott értesítőn tájékoztatják a hozzátartozókat. – Korábban levelet írtunk a hozzátartozóknak, de lakcímváltozás miatt nem kapták meg. 2007-ben például négyezer levelet postáztunk, aminek a 10 százaléka ért célba, a többi ismeretlen címzettként visszajött – hangsúlyozta a divízióvezető. Hozzátette, ha valaki bejelenti a lakcímváltozását a Testamentum irodájában, akkor továbbra is kiértesítik levélben a sírhely bérleti szerződésének lejártáról.

Malinovszky József: én se mennék a temetőbe, ha megváltozna a lakcímem.

Molnár Tamás elmondta, évente 500-600 sír- és urnahely használati ideje jár le, amelyek 90 százaléka urnahely. Leggyakrabban a Belvárosi temetőben nyugvókról van szó. Nagyjából az esetek felében a felszólítások ellenére sem váltják meg a helyet, így azokat felszámolják, és újra értékesítik.


Az urnákat a kiemelés után további két évig tárolják, utána a hamvak egy közös gyűjtőhelyre, a kolumbáriumba kerülnek. A koporsós temetések földi maradványait egy másik gyűjtőhelyen, az osszáriumban tárolják. A megváltatlan sírhelyeken álló síremlékek a temető tulajdonosáé, azaz a városé lesznek. – Leginkább azért nem váltják meg újra a helyeket, mert nincs, aki kijárna a sírokhoz – magyarázta Molnár Tamás.

 

Árak


A Belvárosi temetőben a tízéves urnahely 25 ezer forint plusz áfa, a huszonöt éves koporsós sírhely megváltása pedig 66 ezer forint plusz áfától indul, és ezekre is lehet részletfizetést kérni.




 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!