Szeged és környéke

2017.09.05. 20:14

Senkinek nem tűnt fel a hiányzó tábla

Szeged - A Béke utcából jobbra kikanyarodva a Moszkvai körútra nem tiltotta tábla a megállást és a várakozást. A Petőfi Sándor sugárút irányából a Kálvária felé két sávon igyekvő autósok is bátran leparkolhatnak. Ahogy tette ezt kollégám, amikor egy DVD-t adott be az SZTE Mérnöki Kara mellé.

Kovács András

Nem tudtam, hogy a főútvonal tábla tiltja-e önmagában a megállást, várakozást, így inkább ott maradtam autót őrizni, hogy csak a „puhább" szabályt sértsük. Így viszont a nemrégiben szépen felfestett körutat egysávosra szűkítettük, és amíg az autóban ültem, attól féltem, belénk rongyol valaki. Közben volt időm veszélyes manővereket megfigyelni, ahogy a már bőven ötvenes tempóra gyorsuló, zöldhullámot meglovagolni készülő autósok hirtelen bevágnak balra, mert minden előzmény nélkül megszűnt a jobb szélső sáv. Volt, aki be is intett.

Nem hittem, hogy a háromautónyi – igaz, a fizetőzónához közel lévő – ingyenes parkolóhelyért engednék ezt a forgalomszervezők. Elveszett a tábla? Utánanézve kiderült, egy 2014-es Google utcaképen sincs ott. Fotóval, pontos címmel, linkelt Google utcaképpel megkérdeztem a rendőrséget: jól gondolom, hogy itt szabályosan várakozhatok?

Helyén a tábla. Újra kétsávos a Moszkvai körút. Fotó: Frank Yvette

Helyén a tábla. Újra kétsávos a Moszkvai körút. Fotó: Frank Yvette

Jött a válasz: „A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendelet 40. § és 41. § rendelkezik a megállás és a várakozás szabályairól. Amennyiben az Ön kérdésében említett útszakasz nem szerepel a fent megjelölt jogszabályhelyeken felsorolt tilalmi rendelkezések között, a járművezető nem valósít meg szabálysértést."


Amikor az igen vagy nem válasz helyett már éppen szálazni kezdtem a jogszabályt, megérkezett a Magyar Közút Nonprofit Zrt. válasza: „A hiányzó megállást tiltó tábla pótlásáról soron kívül intézkedünk." Ennyi. Péntek estére helyére került a megállni tilos tábla – nem tudni, mennyi idő után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!