Szeged és környéke

2017.10.02. 22:07

Kedden új neve lehet Csongrád megyének

Az Országgyűlés holnap szavaz Csongrád megye Csongrád-Csanádra történő átnevezéséről.

Az ülésnap reggel 9 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amit a határozathozatalok követnek. Ekkor lesz döntés a Miniszterelnökséget vezető Lázár János megyeátnevezési javaslatáról is.


A politikus indítványa meghagyná Szegedet megyeszékhelynek, az átnevezés határideje pedig 2020. június 4. lenne. Lázár János indoklásában úgy fogalmazott, a földrajzi nevek a magyar nyelv és történelem számos emlékét őrizték meg, és a "történetileg kialakult, a helyi lakosság által is széles körben ismert és elfogadott neveket nem túlzás kulturális örökségnek tekinteni". A Csongrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése határozatban támogatta a névváltoztatást. Emellett további tizenhét előterjesztésről szavaz a parlament, ezek közül tizenegy előterjesztés valamilyen nemzetközi egyezmény elfogadásához, illetve módosításához kér jóváhagyást. A határozathozatalok után kilenc indítvány általános vitáját bonyolítják le.


Terítékre kerülnek például a kormány nemzeti versenyképesség növeléséhez szükséges javaslatai, valamint a közjegyzőkről szóló törvény módosítása. A parlament ülése szerdán egyebek mellett az alapvető jogok biztosának tavalyi tevékenységéről szóló beszámoló vitájával folytatódik, majd október 9-én, hétfőn azonnali kérdésekkel és kérdésekkel ér véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!