Szeged és környéke

2017.12.29. 17:46

Az október se volt eseménymentes - ugye?

Címkék#Szeged

Októberben megindult a roham a karácsonyi halért, Hajdúsámsonon fogták el a nagyfai szökött rabot, egyelőre lekerült a napirendről a panelvisszabontás Hódmezővásárhelyen, kéz-láb-száj betegség Székkutason, a Dél-Alföldön egyetlen település kapta meg az Idősbarát Önkormányzat díjat: mégpedig Makó.

delmagyar.hu

Régóta lepusztult és balesetveszélyes a passzázssorról az Aradi vértanúk tere felé vezető lépcsősor, amelyet naponta több ezren használnak. Kijavítani viszont csak akkor fogja az IKV, ha a többségében önkormányzati tulajdonú társasház magántulajdonosai is hozzájárulnak a felújításhoz.


Egymillió körül lehet az alkoholisták száma Magyarországon, a szenvedélybetegség terjedéséről már száz évvel ezelőtt írtak tanulmányt. Hiába súlyos probléma, ma is tele vannak a kocsmák: mi vidéki egységekbe ugrottunk be egyik szombat reggel.


Negyedszer is Mayer Erika gyümölcs- és zöldségeskertje lett a legszebb az országban. A szegedi háziasszony vegyszerek helyett okosan társítja a növényeit és állatait.


Sok kisnyugdíjas, hajléktalan és alkalmi munkából élő gyűjti a makkot most Szegeden. A termésért 140 forintot adnak kilónként. Akad, aki egy nap alatt 35 kilót is összeszed.


Öngyilkos lett az ismert szegedi pókerjátékos: Vizsnyiczai Zsolt hazánkban és nemzetközileg is nagy sikereket ért el. Legnagyobb nyereményét egy 2012-es online versenyen tehette zsebre: akkor több mint 220 ezer dollárral (kb. 56 millió forint) lett gazdagabb.


Nyolc gyermekét és unokáját neveli egyedül Turcsik Dánielné. Az üllési asszony ha kell, egész nap a földeken dolgozik, vagy éppen mosogat - minden munkát elvállal, hogy a fiataloknak megfelelő életkörülményeket biztosítson. Most azonban kétségbeesett: tanyájuk ajtaja a tél előtt szétesett.


Pokollá tették a szomszédok életét: alig várja a többi lakó, hogy megszabaduljanak a problémás bérlőktől. Segítségért fordult hozzánk családja nevében Demeter Lajosné. Az asszony állítása szerint négy kiskorú unokájával mindössze két hónap lakbérhátralék miatt akarja utcára tenni őket az IKV. Utánajártunk, és kiderült, a család évek óta gondot okoz az egész lakóközösségnek.


Napokon keresztül egy iskoláskorú gyerekkel koldult Szegeden, a passzázson egy román nő. A kisfiú nem járt iskolába, kérdésünkre anyja azt mondta, náluk még nincs tanítás. Aki kiskorúval kéreget, szabálysértést követ el, és a gyámügy is vizsgálódni kezd. Idén erre eddig még nem volt példa.


Magyarországon először a szegedi Árkádban ihatott olyan kávét a nagyérdemű, amelynek habjára fotót nyomtatott egy ügyes szerkezet.


Október közepén elindult a roham a karácsonyi halért: de volt, aki már június közepén lefoglalta az ünnepi halászlébe való pontyot.


Országosan egyedülálló az az érintőkártyás jegyautomata, amit most tesztel élesben az SZKT. Az új berendezéseket év végén kétszáz szegedi villamosra, trolira és buszra kezdik felszerelni a tervek szerint.


Magyarország köztársasági elnöke október 23-ai hatállyal előléptette rendőr vezérőrnaggyá Lukács János György rendőr dandártábornokot.


Tovább pusztul dr. Kulin bán, azaz Bacskulin József röszkei giccses palotája, amely mára inkább egy romos kísértetkastélyra hasonlít. Az épület maradványa és berendezése legalább olyan zavaros, mint az egykori szemész életútja és öröksége.


Az igazságügyi elmeszakértői vélemény szerint súlyos pszichiátriai betegsége miatt nem beszámítható az a férfi, aki tavaly tavasszal egy gépkarabéllyal ment be a kiskunhalasi bíróságra, hogy ott megölje a vezető ügyészt. A szakvéleményt kedden ismertették a Szegedi Törvényszéken.


Januártól szigorúbban szabályozzák a külföldi buszos diákutakat. A szolgáltatók szerint a feltételek a jelenlegi adottságok mellett a vállalkozók többsége számára teljesíthetetlenek, így sokan ellehetetlenülnek, az árak pedig emelkednek majd. A szülőket és iskolákat viszont megnyugtatja az új rendelet.


Hullanak a burkolati elemek a 2011-ben átadott Honvéd téri parkolóházról. Jó esetben felfogják az üzletek üvegtetői, de a járdára is jut belőlük. A tulajdonos perli a kivitelezőt, és figyeli az épületet, hogy időben leveresse a meglazult elemeket.


Elszaporodtak a patkányok a Pille utca és a Felső Tisza-part közötti panelekben és azok környékén olvasóink szerint. Hiába irtják a rágcsálókat egyes házakban, és tömik be a bejárataikat, azok újra és újra bejutnak az épületekbe.


Kitüntették azokat a szegedi rendőröket, akik elkapták a Nagyfáról megszökött rabot. A nyomozók Hajdúsámsonon fogták el azt a rabot, aki még szeptemberben szökött meg a Szegedi Fegyház és Börtön nagyfai objektumából külső munkavégzés közben.


Letekert radiátoron is fogyasztást jelez a hőmennyiségmérő - erre hívta fel a figyelmet szegedi olvasónk. A hőszolgáltató szerint ez normális: ha a radiátor melegebb, mint a szoba, vagy ha szellőztetéskor hideg áramlik az érzékelőre, a digitális készülék regisztrálja az egységeket.


A szegedi zsidóság hetvenéves álma válik valóra hamarosan. Elkészül a zsinagóga körül az a biblikus kert, amelyet Löw Immánuel botanikus rabbi tervei alapján telepítenek újra. Az eredeti növényzetet 1944-ben pusztították ki.


Nem ment tovább a megállóból az egyik helyi járatú autóbusz, amelyre úgy szállt föl egy fiatal férfi, hogy se jegyet venni, se leszállni nem volt hajlandó. Végül egy utas lökte le a buszról a potyázót - ezután indult csak el a sofőr. Olvasónk szerint nem az utasokra kellene bízni az ilyen konfliktusok megoldását.


Délelőtt kisdiák a Vedres-szakközépiskolában az algyői Bakos Lili, de délután egy sportközösségben olyan tisztelet övezi, ami általában csak felnőtteket illet meg. Időutazás, egy napon belül: diákból mester.


Nem követelt csak kért, valamit dobált, de akkoriban nagyon ideges volt, a tüzet ő oltotta el, a rendőrök visszavonulása után pedig csak azért lépett be társaival Magyarország terültére, hogy felszedje a korábban eldobált szemetet - állítja a terrorcselekménnyel vádolt szír Ahmed H.


Először született oroszlánkölyök a Szegedi Vadasparkban. A 2012-ben érkezett Nadja és Timba szerelmének gyümölcse október 19-én, hajnalban jött világra.


Úgy tűnik, egyelőre lekerült a napirendről a panelvisszabontás Hódmezővásárhelyen. A mintaprogram most teljesen mást jelent, mint három hónapja.


Felébreszthetik Fábián Imrét a mélyaltatásból. Az agyi nyomás stabilitásán múlik, mikor ébreszthetik fel a kishomoki vasúti átjáróban súlyos balesetet szenvedett focistát.


Csak a boltosok és az ott lakók közlekedhetnek a vásárhelyi Bajcsy-Zsilinszky utcán, ahol megkezdődtek a tramtrainhez kötődő közműkiváltások. A lakók egy része türelmes, mások nehezebben viselik a felfordulást.


Volt, aki Pistának, más Ördögszemnek nevezte volna el a mártélyi könyvtárcicát. A többség azonban úgy döntött, Cicerónak hívják a kis kandúrt. Ő dorombol majd a könyvtár látogatóinak az intézmény ajtajában.


Kutyája ürülékét még mindig sok gazda felejti az utcákon. Vásárhelyen a járókelők egy része kedvező tapasztalatokról számolt be, mások panaszkodnak. Idén még senkit sem büntettek meg az ott hagyott kutyagumiért a városban.


2019-re teljesen megújulhat a vásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium a Modern Városok Programban. A költségvetés a tervek szerint 4-5 milliárd forint lesz.


Szőllősi Róbertet arról ismerik, hogy keresi a kihívásokat. Legutóbb a balatonfüredi 48 órás futóversenyen legjobb magyarként 309,5 kilométeres korosztályos országos rekordot ért el.


Kéz-láb-száj betegségtől szenved néhány székkutasi lakos. Magas lázzal, izomfájdalommal jár, a betegek alig tudnak nyelni. A talpukon és a tenyerükön apró, viszkető pontok jelentek meg.


A NAV nyomoz Táltos-ügyben, a szegedi központú iskola ellenlépéseket fontolgat. Az iskolával kapcsolatos nyomozást a vásárhelyi rendőrkapitányság a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) adta át, mivel felmerülhet a költségvetési csalás gyanúja.


Bár korábban csaknem lemondtak róla, már tervezik az épületet, amiben helyet kaphat Maroslelén a pénzkiadó automata. Bank is van, amely vállalja az üzemeltetést. Jövőre jöhet.


Nem jutott be a makói kórház ortopédiai vizsgálatára egy olvasónk, mert az intézményből távozott az orvos, akihez az előjegyzése szólt. Most új időpontot kell kérnie. Meg is próbálta, csakhogy idénre már nincs szabad hely.


Elévült, ráadásul olvasónk szerint valótlan szemétdíjtartozást próbál behajtani a makói Lajos Lászlónén egy dunaújvárosi pénzbehajtó cég. Nem ő az egyetlen a városban, de az országban sem, aki így járt - ügyvédje tanácsára nem fizet.


Nem a végéhez, csak újabb állomásához érkezett a makói Schmidt Zsuzsanna kálváriája, aki a jogerős végzés ellenére, végrehajtó közreműködésével sem kapta vissza kislányát volt élettársától. A férfi a most 4 és fél éves Iringót egy hétvégi kirándulás ürügyén, az anyja tudta nélkül Romániába vitte.


Az eredeti, uszodakomplexumot is tartalmazó tervek alapján bővítik a Hagymatikumot - döntött rendkívüli ülésén a makói képviselő-testület.


Két éve ígérgeti a nemzeti eszközkezelő, hogy megoldja a Török család lakhatását, miután az államtól bérelt házuk két éve kiégett. Az apa egyedül neveli öt lányát, egyikük tavaly leukémiás lett, mire az eszközkezelő azt mondta: erre is tekintettel kiemelt ügyként kezelik a házat. Annyira, hogy azóta sem csináltak semmit. A helyzet Szél István polgármester szerint is méltatlan.


A Dél-Alföldön egyetlen település kapta meg az Idősbarát Önkormányzat díjat: mégpedig Makó. Az általunk megszólaltatott nyugdíjasok mindegyike mondott példát arra, miben támogatja őt az önkormányzat.


Szoborként élnek tovább az odvas, pusztuló fák Makón. Különleges hely Makón az Almási és az Ady Endre utca kereszteződése, az egyik sarki házban ugyanis él egy ügyes kezű fafaragó, aki az itteni odvas, pusztulóban lévő fákból műalkotásokat készít.


Van szabadidős élet az okostelefonon túl: 4 országba utaznak, hogy személyes kapcsolataik legyenek. A mai tizenéveseknek néha meg kell mutatni, hogy nem csak tablettel és okostelefonnal lehet eltölteni a szabadidőt. A csongrádi gimnázium ezért egy nemzetközi programban vesz részt.


Húszezer forintra bírságolta a járási hivatal a csanyteleki Ápra Józsefet köztisztasági szabálysértés miatt: összetört egy borosüveget. Epilepsziás rohama volt, azért esett el, de erről nem szólt, amikor kivizsgálták az ügyét. Utólag nincs lehetőség jogorvoslatra, lejárt a határidő.


Idén már tízezren jártak a csongrád-bokrosi vadnyugati városban. Karácsonyfalvával együtt ez az első turisztikai vállalkozás ott, ahol senki másnak nem jutott volna eszébe ilyet indítani. Kozákék szerint megéri elsőnek lenni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!