Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Ahmed H. csak takarítani akart - tagadja, hogy ő vezette a röszkei zavargást

Nem követelt csak kért, valamit dobált, de akkoriban nagyon ideges volt, a tüzet ő oltotta el, a rendőrök visszavonulása után pedig csak azért lépett be társaival Magyarország terültére, hogy felszedje a korábban eldobált szemetet - állítja a terrorcselekménnyel vádolt szír Ahmed H.
A Csongrád Megyei Főügyészség vádiratának, a bíróság korábbi ítéletének és az ítélőtábla idén júniusi végzésének felolvasásával kezdődött a szír Ahmed H. ellen indult per megismételt elsőfokú eljárásának hétfői tárgyalása a Szegedi Törvényszéken.

Kóbor Jenő tanácsvezető bíró felidézte a 2015. szeptember szeptember 16-án történt röszkei zavargás eseményeit. Elhangzott, hogy a tömegzavargás miatt terrorcselekmény elkövetésével vádolt szír férfi ciprusi útlevelével bárhol, legálisan beléphetett volna Magyarország területére.
 

A 41 éves Ahmed H.-t határzár tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett tiltott átlépése és állami szerv kényszerítése céljából személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettével vádolja az ügyészség.


A vádirat szerint a ezen a napon a Magyarország belépni akaró, kezdetben békés tömeg idővel agresszívvá vált, a kerítést feszegetve próbálta azt kidönteni, néhányan kövekkel dobálták a magyar oldalon felsorakozott rendőröket. Az összecsapásokban több rendőr is megsérült.
 
Újra kezdődött Ahmed H. pere a Szegedi Törvényszéken - GALÉRIA. Fotó: Kuklis István


Ahmed H. tolmácsán keresztül úgy fogalmazott, „ártatlan vagyok, határozottan elutasítom a vádakat". A bíró hangsúlyozta, hogy a vádlottat már többször kihallgatták, több 100 oldalnyi vallomása gyűlt össze, ezért csak a legfontosabb részekre igyekezett rákérdezni. Ahmed H. több alkalommal értetlenségét fejezte ki a vádak és a tanúk vallomásai hallatán.
 

Azt állította, a határzárhoz csak kíváncsiságból ment oda több alkalommal. Elmondta, nem azzal a szándékkal érkezett, hogy problémát okozzon. – Nem követeltem, hanem szépen kértem, hogy hozzanak egy angol tolmácsot. Nem mondtam olyat, hogy bár a magyar rendőrök jól felszereltek és felkészültek, mi többen vagyunk és bármi áron átjutunk a kerítésen. Valamit dobtam a rendőrök felé, megmondom őszintén, de akkoriban nagyon ideges voltam, nem emlékszem, mi volt az, mert az összes feszültség hirtelen jött ki rajtam – fogalmazott.


Azt is megtudtuk Ahmedt H.-tól, hogy igyekezett eloltani a többiek által gyújtott tüzet. – A kaput száz százalékosan biztos, hogy nem próbáltam meg betörni. Amikor a rendőrök hátrébb léptek, azért mentünk be magyar területre, mert fel akartuk takarítani a szemetet, amit mások eldobáltak – magyarázta a terrorcselekménnyel vádolt férfi.
Csütörtökön további tanúvallomások ismertetésével folytatódik a tárgyalás, ami hónapokig eltart majd.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Novák Katalin: Nyugdíjas nem járhat rosszul

Novák Katalin: Nyugdíjas nem járhat rosszul
Átlagos ellátással rendelkező nyugdíjasok heteken belül 23 ezer, majd még 10 ezer forintos pluszellátást kapnak. Tovább olvasom