Szeged és környéke

2017.12.20. 18:23

Két alapkövet is leraktak Mórahalmon - munkásszállás és szakképző iskola épül a városban

Két alapkövet is leraktak szerdán Mórahalmon: kormányzati támogatással 94 férőhelyes munkásszállás és 900 millió forintos forrásból szakképző iskola épül a homokháti városban.

Munkatársunktól

– A munkásszálló megépülése valamennyiünk érdeke, mert a munkaerőhiányra gyorsan és hatékonyan kell reagálni. Arra kifejezetten büszke vagyok, hogy Mórahalom a nyertese az első munkásszállás létesítését támogató pályázatnak – mondta Nógrádi Zoltán, a település polgármestere az ország első, kormányzati támogatással megépülő munkásszállásának alapkőletételén. A polgármester hozzátette, a kétszintes, 20 lakóegységes, 94 férőhelyes munkásszállás építésének 441 millió forintos költségéből 263 millió forintot kormányzati támogatás fedez, a fennmaradó rész az önkormányzat önereje.


Az eseményen jelen volt Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára, aki azt mondta, örömteli egy olyan beruházás kezdetén részt venni, ami újabb lendületet ad a térség fejlődésének.

 

– Csongrád megye a 2010-es kormányváltás óta jelentősen fejlődött. A foglalkoztatottak száma nőtt a térségben, a munkanélküliek száma csökkent. A megyében megvalósult a teljes foglalkoztatottság. Minden járásban javult a munkaerőpiaci helyzet. Aki akar, talál munkát magának. A munkaerő mobilitásának fejlesztésére pedig kiváló a munkásszállás

– mondta ünnepi beszédében az államtitkár. Eddig hat önkormányzat, elsőként Mórahalom, illetve a megyében Újszentiván pályázata kapott támogatást. A minőségi szállást biztosító épület egy új lakóövezet első elemeként 2018 őszére készül el.

 

Két alapkövet is leraktak Mórahalmon - munkásszállás és szakképző iskola épül a városban - GALÉRIA. Fotó: Kuklis István


Juhász Tünde kormánymegbízott úgy fogalmazott, ha van jó cél, és Mórahalmon volt, akkor jó eséllyel lehet számítani a kormány támogatására.


A munkásszállás mellett Mórahalom központjában, az általános iskolától nem messze 900 millió forintos kormányzati forrásból két ütemben szakképző iskola épül. A beruházás első elemeként már elkészült az oktatási intézmény gyakorlóközpontja, ahol gyógymasszőröket és gyógypedagógiai asszisztenseket képeznek.


A főépület, amelynek alapkövét szintén szerdán tették le, 2018 őszére készül el. A Tóth János piarista szerzetesről elnevezett iskolában a következő tanévtől kezdve a helyi munkaerőpiaci igényekhez igazodva informatikusokat, vendéglátóipari szakembereket, valamint pedagógiai asszisztenseket oktatnak. Az intézmény diákjai közé a Homokhátság mellett a Vajdaság északi részéről is várnak fiatalokat. Beszédében Angyalné Kovács Anikó, a Szegedi Szakképzési Centrum főigazgatója pályafutása kiemelkedő pontjának nevezte az alapkőletételt.


Előbb a 94 férőhelyes munkásszálló, majd a Tóth János piarista szerzetesről elnevezett szakképző iskola alapkövét rakták le szerdán Mórahalmon. Fotó: Kuklis István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!