Szeged és környéke

2019.02.19. 18:17

Tűzifából odú: összefogtak a madarakért - Fotók

Huszonhét évig készített fajátékokat a szegedi Borsi Ferenc - most mozgalmat indított, hogy minél több lakott területen lévő fára, kiserdőbe kerüljenek madárodúk.

Bakos András

 Az ötlet nem az övé, de nyugdíjas lévén van ideje arra, hogy a kezdeményezést népszerűsítse. Kedden a Kiss Ferenc Erdészeti Szakgimnázium diákjai tanáruk, Szabó József Kristóf és az odúkihelyezést szintén támogató Bódi János felügyelete, Ferenc útmutatása mellett két fára erősítettek odút. Ferenc és János is az egykori szakközépiskolába járt – ahogyan Makrai László, a Környezetgazdálkodási Nkft. ügyvezetője. A cégtől érkezett a tűzifa, amelyből Ferenc műhelyében a madaraknak alkalmas lakóhelyek készültek.

 

Tűzifából odú: összefogtak a madarakért. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA


Miért érdemes odút telepíteni? – A körülöttünk lévő erdőkben nincsenek odvas fák, ahol fészkelni lehetne. Ahol mégis talál élőhelyet a madár, ott megtelepedik – magyarázta a negyedik évfolyamos Szabó Dóra. – Nem biztos, hogy azonnal megfelelőnek találják az odút. Előfordul, hogy egy évig csak nézegetik, kerülgetik, mire hozzászoknak, és elfogadják.


Az odúkat mindennap másik csapat diák szereli. Ferenc arra számít, hogy a fiatalok, miután elvégzik az iskolát, saját lakóhelyükön is megvalósítják az ötletet. A madarak szomszédsága azért jó, mert összeszedik a ház körül a nem kívánatos rovarokat. Emellett – mint Bódi János mondta – reggel, egy kávé mellett nagyon jó nézegetni, ahogy az etetőre megérkezik a cinkék után az őszapó.

 

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!