Szeged és környéke

2019.03.03. 08:06

Ha mindenki diktál, nem lesz gond a vízszámlával: Magasabb számlát kaptak - megakadt részecskékre gyanakodnak

Szeged - Egyik olvasónk levélben panaszolta, hogy szerinte hálózattisztításkor felszabaduló részecskék akadhattak meg a fő vízórában, amely emiatt többletfogyasztást mutat. A vízmű szakembere szerint más okozza a szokásosnál magasabb számlát.

A. T. J.

Egy olvasónk – aki azt kérte, se a neve, se pedig a címe ne jelenjen meg az újságban – levélben panaszolta el, hogy a közelmúltban megdöbbent, amikor kézhez kapta a társasház éves beszámolóját, mert a közös vízszámla 100 ezer forinttal volt több a szokásosnál. Hosszas utánajárást követően azt állapította meg a közös képviselővel együtt, hogy a hálózattisztításkor a vezetékrendszer faláról leváló részecskék kerülnek a vezetékbe, amelyek fennakadnak a fő vízmérők előtti szűrőben, megváltoztatják a keresztmetszetét, ezzel növelve az áramlási sebességet.


A panasszal felkerestük a Szegedi Vízmű Zrt. értékesítési osztályvezetőjét. Bóka József azzal kezdte, hogy Szegeden és Algyőn 33 ezer bekötési vízmérő, hétköznapi nevén főmérő található az üzemeltetési területükön. 


– Minden évben vannak olyan ügyfeleink, akik amikor megkapják a számlát, olyan érzésük van, hogy a vízmérő elromolhatott, mert sokkal többet mér, mint az ő vélt fogyasztásuk, és ezért azt kérik, vizsgáljuk be a vízmérőt. Az elmúlt években átlagosan ötven ilyen megkeresés érkezett a vízműhöz. Ha kiderül, hogy egy mérő nem felel meg az előírásoknak, akkor a szolgáltató számára kötelezően előírják, hogy a számlákat a korábbi időszak átlagfogyasztása alapján kell meghatározni. Hogy mi okozta a meghibásodást, azt egy második vizsgálat hivatott meghatározni, de ennek a költsége százezres nagyságrendű, az elmúlt tíz évben egyetlen ilyen vizsgálat történt – magyarázta a szakember, aki nem vonta kétségbe, hogy a vízminőség-javító program miatt bizonyos városrészekben a fogyasztók a víz színének megváltozását észlelhetik, amit a vízben lévő vastartalmú vegyületek kiválása okoz, de nem jelenthetjük ki, hogy ez az anyag megakadhat a vízmérőben.

Bóka József szerint a vízórák többnyire jól működnek. Az elmúlt években átlagosan ötven olyan megkeresést kaptak, hogy a lakók szerint többet mutat az óra, mint amennyit valójában fogyasztottak. Fotó:

Bóka József szerint a vízórák többnyire jól működnek. Az elmúlt években átlagosan ötven olyan megkeresést kaptak, hogy a lakók szerint többet mutat az óra, mint amennyit valójában fogyasztottak. Fotó:Török János

– Volt egy társasház, ahol az emelkedő számlák miatt a fogyasztók egyből azt feltételezték, hogy a bekötési vízmérő romlott el, de megvizsgálva a házat, kiderült, hogy ha elmaradnak a diktálási, leolvasási időszakban a vízmérőállások bejelentésével, akkor becslés alapján készülnek a számlák. Ha egy társasházban laknak tizenketten, és mindannyian bediktálják a mérőóraállásukat, akkor igen nagy valószínűséggel rendben lesz a számla. De ha ennél a háznál, amelyről most általánosságban beszélünk, a tizenkét tulajdonosból csak hárman diktálják be rendszeresen az óraállást, a többiek nem, akkor folyamatosan becsült számlák készülnek, és a becslés miatt adódhat ez a különbség, amelyet túlfizetés esetén természetesen jóváírunk majd – folytatta az osztályvezető.


Bóka József a konkrét panaszról szólva azt mondta, gyorsan pontot lehetne tenni az ügy végére, a legbiztosabb ellenőrzési mód, hogyha a felhasználók kérelme alapján a szolgáltató soron kívüli leolvasással begyűjti az összes mérőállást, és elszámolást készít. – Fontos, hogy ehhez mind a tizenkét tulajdonos akarata kell, és mindenkinek otthon kell lennie a leolvasáskor – hangsúlyozta a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!