Szeged és környéke

2019.04.04. 14:26

Blumenthalnak keverte a fagyit Gergő: majdnem 4 évet húzott le a sztárséf kávézójában a szegedi vendéglátós

3 hónap híján 4 évet húzott le az angol sztárséf, Heston Blumenthal londoni Heathrow repülőtéren lévő The Perfectionists' Café nevű büféjében a szegedi Remzső Gergő. Végül belefáradt a hajtásba és a stresszbe.

A. T. J.

– 2014 januárjában egy Manchester melletti kisvárosban kezdtem el dolgozni, de az első egy-másfél hónap a regisztrációval ment el. Egy ismerősöm adta át az autóját és az állását. Egy irodaház felújításán dolgoztam, szedtem fel a szőnyeget, meg ilyesmi, de nem ez volt az álmom – kezdte a 39 éves, szegedi Remzső Gergő, aki egy Pizza Hut-os kiszállító munka után kötött ki a molekuláris gasztronómia atyjának tekintett Heston Blumenthal egyik kávézójában, a londoni Heathrow repülőtéren lévő The Perfectionists’ Caféban.


Blumenthal, az Egyesült Királyság „őrült professzorának" nevéhez több száz csúcstechnológiai újítás fűződik a gasztronómiában. A szakács több tucat televíziós műsorát szerte a világon sugározták, legutóbb egy brit űrhajós számára készített különleges ételeket, amelyeket magával vitt az űrbe. Számos szakácskönyvet jelentetett már meg, amelyekben bonyolult és professzionális konyhát igénylő technikáit leegyszerűsítve mutatja be.

A szegedi Remzső Gergő Heston Blumenthal-féle nitrogénnel készült jégkrémet állít elő a sztárséf londoni Heathrow repülőtéren lévő kávézójában.

A szegedi Remzső Gergő Heston Blumenthal-féle nitrogénnel készült jégkrémet állít elő a sztárséf londoni Heathrow repülőtéren lévő kávézójában.

Gergő először az akkori séffel, Julian O’Neillel beszélgetett, majd 2015 tavaszán elkezdett dolgozni a taposómalomban. A sztárséffel csak néhány alkalommal találkozott.

 

– Láttam egyszer-kétszer. Nagyon kedves volt, mosolygott, integetett, és mondta, hogy hello, hello, és ennyi. Ő már nem nagyon van ott, egy hatalmas cégbirodalom feje, aki nem áll neki főzőcskézni, csak benéz ide, amikor átutazóban épp erre jár. Ő ugyanúgy az arca a vállalkozásnak, mint Jamie Oliver vagy Gordon Ramsay

– magyarázta Gergő, aki commis séfként kezdett, majd dolgozott a reggelinél, ahol mindig hatalmas pörgés van, de megfordult majdnem az összes munkaállomáson. Legtöbbet a jégkrémekkel és a süteményekkel dolgozott.


– Rendkívül igénybe vesz a munka egy ilyen helyen. 1000-1500 rendelés megy le nap mint nap, és van körülbelül hét perced arra, hogy kiszolgáld az embereket. Ez egy kegyetlen, stresszes szakma. Abból állt a napom, hogy föl-le rohangáltam, mint egy idióta. Egy nap 20 kilométert biztos mentem.

 

Alapvetően elég mérgező volt a légkör, én pedig nem vagyok olyan ember, akihez huzamosabb ideig lehet bizonyos hangnemben beszélni, megalázni, vagy hülyének nézni. Nagyon sokat dolgoztam minimálbérért, többek között ezért is váltottam. Az új helyen többet keresek, és a munkakörülmények is jobbak. Egy másik konyhán folytatom, papírmunkák vannak hátra

– árulta el a szegedi vendéglátós.


Nem Gergő az egyetlen szegedi, aki megfordult Heston Blumenthal boszorkánykonyhájában. Néhány éve írtunk Veres Jánosról, a Diófa vendéglőt sokáig vezető, jól ismert vendéglátós, Veres János fiáról, aki az egy Michelin-

csillagos, London melletti Bray falucskában található pubban, a The Hinds Headben dolgozott séfhelyettesként (2014. szeptember 11.: Veres János Blumenthal boszorkánykonyhájában).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!