Szeged és környéke

2019.07.03. 17:21

Évtizedes lobbizás után újult meg a szentmihályi bölcsőde

Hat hónap csúszással pénteken átadják a 21. századi elvárásoknak megfelelő bölcsődét Szentmihályon, amit jelentős uniós támogatással újítottak fel.

Kiss Anna

A szentmihályi bölcsődébe já­­­ró gyerekeknek január 4. óta a megújult intézményt kellene használniuk, azonban a Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft.korábbi tájékoztatása szerint csúszott a közbeszerzés, így a munkálatok is csak később kezdődtek el a tervezettnél. Hat hónappal később, július 5-én ünnepélyes keretek között adják át a megújult intézményt, így az új tanévet már itt kezdhetik meg a gyerekek. Nógrádi Tibor, a városrész önkormányzati képviselője azt mondja, nagyon várták már a fejlesztést, hiszen megérett rá az épület.

Évek óta 110-120 százalékos a kihasználtsága

– A szentmihályi intézmények között mindig is vezető helyet töltött be az Óvoda utcai bölcsőde, hiszen évek óta 110-120 százalékos kapacitással működik, mert a városból so­­kan ide hozzák gyermekeiket. Ez annak köszönhető, hogy rendkívül magas szintű a pe­­dagógusok munkája, illetve annak is, hogy hatalmas zöld területtel rendelkezik az épület, így a levegő, a mozgás és a játék is biztosított. Ezért is volt fontos elvégezni a rekonstrukciót közel százmillió forintból, amelynek nyolcvan százaléka uniós forrás volt. Teljes körű nyílászáró- és burkolatcsere va­lósult meg, megújult a vizes­blokk, az energiahatékonyságot növelő fejlesztések is történtek, valamint az udvarra új játékok, míg a csoportszobákba új gyerekbútorok kerültek – részletezte lapunknak a képviselő. Hozzátette, köszönet jár a szülőknek a türelemért, va­­lamint az egykori vezetőnek, Valkóné Mónikának, aki tíz éven keresztül úgymond frontemberként dolgozott a megújulásért.

Fotó: Kuklis István

Nógrádi Tibor bízik benne, hogy a bölcsőde után az óvoda is megszépül néhány éven belül, mert arra is szükség lenne. Fotó: Kuklis István

Nógrádi Tibor azt mondja, bíznak abban a helyiekkel, hogy néhány éven belül az óvoda is új arculatot kap, hi­­szen ott is folyamatosan növekszik a létszám, egyre több szülő dönt úgy, hogy a városközpont helyett Szentmihályra viszi gyermekét.

Nem mondanak le az iskoláról sem

Mindemellett pedig azon dolgoznak folyamatosan, hogy az általános iskola is megnyissa újra kapuit. Elmondása szerint ez jóval nagyobb munkával jár majd, mint a bölcsőde felújítása, de nem mondanak le a kitűzött célokról.

Az utóbbi nevelési és oktatási intézmény kálváriájáról már többször olvashattak la­punkban, hiszen a szülők kezdeményezésére tavaly októberben merült fel, hogy szeretnék, ha ismét lenne általános iskolájuk. Az intézményben 2009 óta nincs oktatás, három éve azt tervezték, hogy a Karolina-is­­ko­­­­la nyit itt fiókintézményt, ám ez mégsem sikerült. Tavaly októberben lakossági fórumot is tartottak a témában, akkor Nógrádi Tibor megígérte: folytatja a tárgyalásokat a Karolinával, majd később a vá­­rosve­zetéssel az épület bérlése kapcsán. Május 30-án már arról adhattunk hírt a képviselő beszámolója alapján, hogy a szegedi városvezetés bérbe adná az épületet a szentmihályiaknak, a felújítási költségeket pedig átvállalnák. Az ehhez szükséges jogi hátteret a Tettrekész Fiatalokért Alapítvány vállalta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!