Szeged és környéke

2019.08.02. 20:50

Fendler Judit lett újra az SZTE kancellárja

Újabb három évig Fendler Judit lesz a Szegedi Tudományegyetem kancellárja. Lapunknak elmondta, folytatja megkezdett munkáját, fontos számára, hogy a fejlesztéseikkel, beruházásaikkal az egész régió gazdasági potenciálját növeljék.

Hajó Edina

Orbán Viktor miniszterelnök határozott a Szegedi Tudományegyetem kancellárjának megbízásáról – jelent meg a Magyar Közlöny augusztus 1-i számában. A kancellár Fendler Judit megbízatása július 31-én lejárt, hárman pályáztak a posztra, köztük a jelenlegi vezető is. A közlönyből kiderült a kancellár folytathatja megkezdett munkáját. A miniszterelnök, az emberi erőforrások minisztere előterjesztésére Fendler Juditot augusztus 1-jétől 2022. július 31-ig, vagyis újabb 3 évig bízta meg a Szegedi Tudományegyetemen a kancellári teendők ellátásával.

 

Fendler Judit célja a következő három évben, hogy folytassák a tavalyi évben már megkezdett és a jövőben megvalósuló fejlesztéseket. Fotó: Kuklis István

Fendler Judit célja a következő három évben, hogy folytassák a tavalyi évben már megkezdett és a jövőben megvalósuló fejlesztéseket. Fotó: Kuklis István


– A kancellári megbízatást pályafutásom csúcsát jelentő szolgálatnak tekintem. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a QS világrangsora szerinti legjobb magyar egyetemen folytathatom a megkezdett munkát, amelynek eredményei az előttem álló három évben, 2022-ig érnek be – fogalmazott Fendler Judit, aki 2016 augusztusa óta irányítja kancellárként az universitast. Lapunk kérdésére hozzáfűzte, hogy nemcsak egy egyetemet működtetnek, hanem egyes területeken akár az egész régió egészségügyi ellátásért felelnek.


– Úgy gondolom, az egyetemet érintő beruházások és szervezetfejlesztési törekvések hosszú távon meghatározzák a régió jövőjét is. Az egyetemnek nagyon erős hatása van a térség munkaerő-megtartó képességére, a gazdaság fejlődésére – emelete ki. Hozzátette, az SZTE tíz éven belül az ország legkiválóbb felsőoktatási intézményévé kíván válni, ehhez a Klebelsberg Kunó által megkezdett egyetemi építkezéseket és fejlesztéseket folytatni kell.


– Mai áron megközelítőleg 80 milliárd forintos beruházásnak számítana a kultuszminiszter nevéhez köthető, 1926-1930 közötti, gyors ütemű egyetemi építkezés. A tavalyi évben már megkezdett és a jövőben megvalósuló egyetemi fejlesztések sorát Klebelsberg 2 tervnek is nevezhetjük, hiszen a fejlesztések összértéke nagyságrendileg megegyezik az általa véghezvitt beruházásokkal – hangsúlyozta Fendler Judit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!