Szeged és környéke

2019.08.13. 11:21

Több tízezer tranzakcióra lehet hatással, jelentősen változtak a csok feltételei

Nem kell többé a 35 millió forintos értékhatárra ügyelni a csokból történő használt lakás vásárlásakor. Megyénkben ez főként Szegeden jelentős, ahol több tucat, 35 milliónál drágább otthont kínálnak.

K.A.R.

Az ENSZ közgyűlése augusztus 12-ét a fiatalok nemzetközi napjává nyilvánította 1999-ben. A kormány fontosnak tartja, hogy minden segítséget megadjon a fiatalok képességeinek kibontakoztatásához, aktív társadalmi szerepvállalásuk előmozdításához, önálló életkezdésükhöz és a családalapításhoz – írja közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Mint kiderült, a 2016-os Magyar Ifjúság kutatás felmérése sze­­­­rint a hazánkban élő fiatalok kétharmada kizárólag Magyarországon képzeli el a jövőjét, ezért ve­­zette be példá­­ul a kormány a csokot. A támogatási formában életbe lépett számos olyan változás, amely által egyre több család előtt nyílik meg az igénylési lehetőség.


Több tízezer tranzakcióra lehet hatással a jövőben, hogy most már használt lakás is vá­­sárolható csok-ból, és hogy eltörölték a 35 millió forintos értékhatárt a használt ingatlanok esetében, így ezt a korlátozást már nem kell figyelembe venni. Számos család dönt úgy, hogy a kedvezményes köl­­csönből nagyobb, korszerűbb, felszereltebb ingatlant vásárol, ezeknek pedig már meg kell fizetni az árát. Egy gyors keresést indítva Szegeden több mint 10 oldalnyi, 35 millió forintnál jóval drágább otthont találni, de Csongrádon, a Kertvárosban is kínálnak a felső értékhatár feletti áron házat csaknem 95 millióért, míg Makón a belvárostól nem messze 41 millióért várja új la­kóit egy családi ház. Az OTP In­­gatlanpont felmérései szerint országosan tavaly körülbelül a teljes forgalom 14 százalékát tették ki a 35 millió forintnál drágább használt ingatlanok adásvételei, nagyjából 21 ezer ilyen tranzakció történt.

– Nehéz megmondani, hogy hány családot akadályozhatott meg a korábbi felső értékhatár álmai otthonának megvásárlá­sában, de egy biztos, több tízezer ingatlan vált elérhetővé a családok számára. Természetesen most is meg kell felelni bizonyos követelményeknek – például alapterület, műszaki kialakítás –, de júliustól eggyel kevesebb a megkötés a családok számára – mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont ve­­zető elemzője. A szakember úgy véli, a szabályozás nagy va­­lószínűséggel azoknak a te­lepüléseknek a piacára lehet kedvező hatással, amelyek nem tartoznak a falusi csok hatálya alá, ám ingatlanáraik már elég magasak ahhoz, hogy a korábbi értékhatár akadályt jelentett volna a kedvezmény igénylésében.

 

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!