Szeged és környéke

2019.09.11. 12:30

Nagy potenciál van a kutatókban: Kónya Zoltán munkáját idén a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével ismerték el

Kónya Zoltán több, mint egy éve a Szegedi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese. Ő maga vegyészként szintén kutató, így megerősítette: fontos, hogy kutatói versenyképességüket növeljék. Ennek érdekében kutatócsoportokat hoztak létre, és több programot indítottak a hallgatók kutatói tevékenységének ösztönzésére.

Hajó Edina

– 1500 oktatónk van, mindegyiküknek kutatnia is kell, legyen az bármely terület, orvostudomány, bölcsészet vagy akár zene. Nagy potenciál van a magyar kutatókban, mégsem mutattuk meg ezt eddig, úgy ahogy lehetne – fogalmazott Kónya Zoltán, aki több mint egy éve a Szegedi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese. Véleménye szerint saját eszközeiket kell jobbá tenni annak érdekében, hogy versenyképességüket növelni tudják. Úgy gondolja, ha kutatási minőségük emelkedik, növekszik a hallgatók száma is, és így nemzetközileg láthatóbbá válik a szegedi universitas.

Fontos a tudományágak együttműködése

– Az egyetlen irány a különböző tudományágak együttműködése; ennek érdekében létrehoztunk egy interdiszciplináris kiválósági központot, ahol az SZTE legkiválóbb kutatói dolgoznak együtt. Az volt a célunk, hogy megismertessük a kutatókkal egymás tudását és területeit, eddig ugyanis komoly probléma volt, hogy nem, vagy csak alig tudtak egymásról. Évek óta dolgozunk azon, hogy egy témát több területről közelítsünk meg. Például egy fogbeültetésen dolgozhat a fogorvos mellett egy fizikus és egy kémikus is. Sokkal jobb eredményt kapunk, ha ők nem külön-külön dolgoznak, hanem együtt – részletezte a rektorhelyettes, aki maga is kutató, a Szegedi Tudományegyetem TTIK Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék vezetője.


Hozzáfűzte, szerencsére még mindig a világ élvonalában vannak a kutatóik, ám a cél az, hogy ez így is maradjon, ehhez viszont szükséges az infrastruktúra fejlesztése.

 

Kónya Zoltán rektorhelyettes szerint fontos a különböző tudományágak együttműködése. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

Kónya Zoltán rektorhelyettes szerint fontos a különböző tudományágak együttműködése. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

Többféle támogatási módszert dolgoztak ki

Idén a Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Hivatal a Tématerületi Kiválóság Programban négy szegedi kutatócsoport munkáját támogatja, 1,7 milliárd forint értékben.


– Az egyetemünkön az elmúlt egy évben sokat tettünk azért, hogy megismerjük és elismerjük kutatóinkat. Meg kell őket mutatnunk a világnak, ezért új kitüntetéseket hoztunk létre tavasszal. Most a tanévnyitón díjaztuk az év publikációját, az év oktatóját és fiatal oktatóját is, de kitüntetjük majd az év kutatóját és fiatal kutatóját is – részletezte a rektorhelyettes.


Az elmúlt egy évről – amióta rektorhelyettesként is tevékenykedik – úgy vélekedett, az innováció területén komoly előrelépések történtek. Ahhoz azonban, hogy eredményeiket megfelelően hasznosítsák, szerinte megfelelő célzott oktatás is szükséges. Terveik között szerepel bemutató órákat tartani közép- és általános iskolákban, céljuk a vállalkozói szemlélet gyakorlatias bemutatása. Emellett két olyan programot is indítottak, ahol az egyetemi hallgatók és az ipari partnerek tényleges problémán dolgozhatnak, gondolkodhatnak együtt.

Rektorhelyettesként is folytatja kutatásait


Kónya Zoltán augusztus 20-án megkapta a Magyar Érdemrend tisztikereszt polgári tagozatának kitüntetését. Mint mondta, örült neki, ám a tavaly kapott Gábor Dénes-díjat szakmailag meghatározóbbnak tartja, ugyanis azt tudományos és feltalálói tevékenységéért kapta. Azt is elárulta, 13 szabadalma van, és továbbra is fontos számára, hogy a rektorhelyettesi feladatai mellett tudjon a kutatásaival foglalkozni. Úgy fogalmazott: neki az a kikapcsolódás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!