Szeged és környéke

2019.03.12. 15:35

60 ezer után 242 ezer adó egy telekért? Megugrott a telekadó Újszentivánon

Négyszeresére emelte az újszentiváni önkormányzat a telekadót, panaszolták olvasóink. Megnéztük, a környező településeken mennyit kell fizetni: mindenhol lényegesen alacsonyabb, vagy egyáltalán nincs telekadó.

Hajó Edina

Több újszentiváni olvasónk panaszolta: nagymértékben megemelték a telekadót a településen. Előfizetőnk elküldte a tavalyi és az idei határozatot, melyben jól látszik, többszörösére emelte az önkormányzat beépítetlen belterületi telke után az adót. A telekadót nem az állam, hanem az önkormányzatok vethetik ki az illetékességi területükön, azon telkekre, amelyen nincs épület, vagyis nincs beépítve. Sok önkormányzat él ezzel a lehetőséggel, mert a befizetett adó nem az állam kasszájába vándorol, hanem a települések használhatják fel kiadásaikra.


Egyik olvasónk tavaly 2016 négyzetméter belterületi adóköteles telke után 60 ezer 480 forintot fizetett Újszentivánon. Nemrégiben megkapta az idei adó összegét tartalmazó levelet, melyben megdöbbenve látta, hogy 241 ezer 920 forintot kell befizetnie telekadó jogcímén. Tavaly a telekadó mértéke belterületen 30, külterületen 120 forint volt négyzetméterenként. Ebben az évben viszont – ahogy a Magyar Államkincstár honlapján is megtalálható – belterületen egységesen 120 forintra, 


vagyis négyszeresére emelték az adót a településen, külterületen pedig a múlt évi dupláját, 240 forintos díjat szabtak ki.  Szétnéztünk a környező településeken, hol mennyi a telekadó, mikor emelték utoljára. Újszentiván szomszédjában, Tiszasziget külterületén 70 forint a nem termőföld kategóriájú területeken.


– Belterületen két övezetet határoztunk meg: az egyikben 70 forint a telekadó, ám az 1000 négyzetméter feletti rész 50 százalékkal olcsóbb a tiszaszigeti lakosoknak. A másik övezetben 35 forint az adó, itt 40 százalék kedvezmény adható – magyarázta Ferenczi Ferenc polgármester, aki hozzátette, fejlesztésekre költik a befolyt összeget. Deszken is jóval alacsonyabb adót vetnek ki, mint Újszentivánon, itt a beépítetlen belterületi telekért és a major megnevezésű külterületiért 90 forintot kérnek, 2000 négyzetméter felett pedig 45 forint a telekadó négyzetmétere. Molnár Róbert kübekházi polgármestertől megtudtuk, ők nem vetnek ki telekadót, és Ferencszálláson sincs ilyen adónem.


Megkerestük az újszentiváni önkormányzatot, miért látták szükségesnek az adó emelését, mire költik a befolyt összeget. Lapzártánkig nem kaptunk választ, amennyiben megérkezik, természetesen közöljük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!