Szeged és környéke

2019.07.31. 14:39

A dalai lámával ünnepelte őszentsége születésnapját a Szegedi mérnök, Makra Péter

A dalai lámával ünnepelte őszentsége születésnapját a Szegedi mérnök, Makra Péter

Arany T. János

[namelink name="Makra Péter"] egykori minisztériumi főtanácsos, tervezőmérnök, műszaki szakértőről már többször írtunk lapunkban. A nyugdíjas szakember 2008 tavaszán húsz éve dédelgetett álmát valósította meg, 61 évesen kerékpárral Szegedtől Lisszabonig tekert. A 3700 kilométeres túra végén egy szerencsétlen balesetben eltört a sarka, de ez sem akadályozta meg abban, hogy alig fél évvel később a jogllandi síparadicsomban korosztályában megnyerje az óriás műlesiklást.


2010-ben önkéntesként dolgozott a zanglai királyi vár felújításán [namelink name="Kőrösi Csoma Sándor"] nyomában. Az építészeti szakemberek, restaurátorok, távolkelet-kutatók célja az volt, hogy megmentsék az összeomlástól azt az észak-indiai kolostort, ahol 1823-24-ben Kőrösi Csoma Sándor 16 hónapot töltött a tibeti nyelv tanulmányozásával és a tibeti-angol szótár megírásával.


– 2010. augusztus 5-én több évnyi csapadék zúdult le a Himalája nyugati részén, India északi csúcsán található Ladakh­ra, evakuálták a turistákat, katasztrófahelyzet alakult ki. Kárelhárításra jelentkeztem – mesélte a nyugalmazott szakember, aki olyan jól végezte a dolgát, hogy 2017 tavaszán emailben újra megtalálták: villamos tervező szakértőre volt szükség a 3800 méter magasan, a világ egyik legelszigeteltebb helyén található Matho Lámakolostor felújításához.


– Egy négyszintes, új mú­zeum épületének villamos kivitelezési terveit, külső-belső világítási terveit, a kábelezést készítettem el, de a kolostorváros egész villamoshálózatát átterveztük – magyarázta.


Az egyik internetes portál úgy fogalmazott, Makra Péter munkája igazi időutazás, hi­szen egy olyan, 600 éves múltra visszatekintő kolostor épületegyüttesébe emelt múzeum áramellátásának megoldásában segédkezett, amelynek falai között 8. századi kincseket is őriznek. A Matho Múzeum Projekt legfőbb célja, hogy ezeket a felbecsülhetetlen értékű műtárgyakat megőrizze az utókornak.

A dalai lámával ünnepelte őszentsége születésnapját a Szegedi mérnök, Makra Péter - Galéria

– A dalai lámával négyszer találkoztam. Egyik alkalommal abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy a 82. születésnapján is ott voltam. Beszélni persze nem volt alkalmam vele, de így is többször láttam, mint a katolikus egyházfőt. A római pápával csak egyszer találkoztam Rómában, az ablakból láttam XVI. Benedek pápát – viccelődött a világutazó nyugdíjas mérnök.

Jövőre visszamegy

– Őszintén? Kalandvágyból – válaszolta Makra Péter arra a kérdésünkre, hogy valaki miért vág neki egy ekkora kalandnak közel 70 évesen. A 2010-ben az Év Indiai Embere Díjjal kitüntetett mérnökszakértő, a The Matho Museum Project villamos tervezője, villamos- és energetikai projektmenedzsere, valamint a Csoma Szobája Alapítvány munkatársa még most, 71 évesen sem ül otthon tétlenül. Mint mondta, jövőre újra utazik, 2020-ban fejezik be az építkezést, meg kell oldania a kolostor biztonsági áramellátását, télen ugyanis nem ritka a mínusz 40 fokos hideg, amihez különleges berendezések szükségesek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!