Szeged és környéke

2008.03.02. 20:29

A Démásznak 150 millióval tartozik egy cég

Szeged - Emelkedtek a közüzemi díjak januártól, ezért kíváncsiak voltunk: mennyivel tartoznak a nagy szolgáltatóknak? A Démásznak négy, a hőszolgáltatónak félmilliárdos a kintlevősége. A legnagyobb adósokra is fényt derítettünk.

Kiss Gábor Gergely

Amikor [namelink name="Básthy Gábor"] ügyvezető igazgató elárulta, hogy a Szegedi Hőszolgáltató határidőn túli kintlévősége január végén 446 millió 673 ezer 323 forint, azt hittük, ennél többel egyetlen szolgáltatónak sem tartoznak a megyében. Ez az összeg mégis könnyűnek találtatott: a Démásznak négymilliárd forinttal lógnak a fogyasztók.

A legrosszabbul egy Csongrád megyei cég érezheti magát: százötven millió forintot kellene befizetnie az áramszolgáltatónak. A legnagyobb adós magánszemélyek pedig szegediek: a Démásznak egymillióval, a hőszolgáltatónak majd kétmillió-nyolcszázezer forinttal tartoznak. Szegedi Vízmű Zrt. fő adósa is egy szegedi férfi, igaz, kintlevősége „csak" 330 ezer forint.

Nem is csoda, hogy a társaságoknak szankciókat kell alkalmazniuk. Először csak felszólítanak, de ha mit sem ér a szép szó, drasztikusabb eszközökhöz nyúlnak. – Tartozás miatt nyolcvanöt fogyasztót zártunk ki a melegvíz-, illetve fűtésszolgáltatásból – mondta [namelink name="Básthy Gábor"]. Ez a szám a több tízezres ügyfélszámot tekintve ugyan nem tűnik magasnak, de a valóságban jóval többen „érdemelnék" meg a megvonást. A szolgáltatás szüneteltetését azonban csak ott tudják megvalósítani, ahol ezt a műszaki feltételek lehetővé teszik.

A Démász ügyfélszolgálatán. Tavaly 7618 ügyfélnél kapcsolták ki az áramot.
Illusztráció: Frank Yvette

Az áramot könnyebb kikapcsolni: 2007-ben a Démász területén tartozás miatt 7618 ügyfél maradt sötétben. A vízmű pedig tavaly ötven vízkorlátozást, illetve vízlezárást hajtott végre. – Már tízezer forint körüli tartozásnál is vízkorlátozással élhetünk, de általában ezt ennek az összegnek a duplájánál, triplájánál kezdeményezzük. A vízkorlátozási értesítés hatására a többség rendezi adósságát – magyarázott a felszólító levél hatékonyságáról Dancsóné Kiss Mónika, igazgatási és szervezési osztályvezető.

Az áramszolgáltatónál egyébként azt tapasztalták, hogy 2008 januárjában a befizetések, átutalások száma csökkent, míg a hőszolgáltató adatai szerint ügyfeleik fizetési hajlandósága mind tavaly decemberben, mind idén januárban közel azonos volt: a kiadott számlák 86 százalékát egyenlítették ki.

Gázos titkolózás

– A konkrét kintlévőségi adatainkat társaságunk nem kívánja nyilvánosságra hozni, ez belső üzleti információnak minősül – mondta Balla Eleonóra kommunikációs vezető. Az Égáz-Dégáz Zrt.-től így azt sem tudtuk meg, hogy legnagyobb adósuk mennyivel tartozik nekik. Annyit azonban elárultak: mivel januártól emelkedett a gáz ára, csökkent a támogatottak köre, illetve bizonyos kategóriákban a támogatás mértéke, ez mind a kintlévőségek növekedésének irányába hat. Idén ezért kiemelt kérdésként kezelik a tartozások behajtását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!