Szeged és környéke

2016.08.29. 19:00

Átvágta a kerítést, húszezres bírságot kapott - politika vagy szabálysértés?

Két tárgyalás is volt hétfőn a Szegedi Törvényszéken. Hétfőre idézték meg a szegedi plakátrongálókat, és most állt bíróság elé Kakuk György, a DK elnökségi tagja, aki tavaly sajtótájékoztatón átvágta a gyorstelepítésű drótakadályt.

Szlavkovits Rita

– Közhasznú munkára váltanám a bírságot – jegyezte meg pikírten Kakuk György. A Demokratikus Koalíció elnökségi tagja, aki korábban nemzetközi szervezetnél is végzett munkát, most politikusként állt szabálysértés miatt a bíróság elé, mert tavaly szeptember elsején, az akkor „félkész" határkerítésnél tartott sajtótájékoztatóján átvágta erővágóval a gyodát, azaz a gyorstelepítésű drótakadályt.


A tárgyalást vezető bírósági titkár végzése szerint Kakuk Györgyre húszezer forintos bírságot szabtak ki első fokon. Kakuk védője, Binszki József, a DK helyi képviselője, fellebbezett a döntés ellen, védence felmentését kérte. A bírósági titkár az ítélet indoklásában a kár mértékét, amely pontatlanul vagy 8800, vagy 18 ezer 650 forintként szerepelt az iratokban, nem tartotta fontosnak, a jogszabályok szerint szabálysértés az, amikor idegen vagyonban okoznak kárt.

Kakuk megkísérelte elmagyarázni, hogy a helyszínelő rendőrök is nagyobb kárt okoztak a gyodában, amikor bizonyítandó az ő pár centis károkozását, egy 20 centis darabot kivágtak. A politikus az utolsó szó jogán arról is beszélt, hogy az idő az ő állítását – miszerint a kerítés nem a menekültek ellen épült, hanem hangulatkeltés céljából – igazolta. Ugyanis ezt a kijelentést most a kormány azzal támasztja alá, hogy a harmadik sor kerítést kívánja felhúzni. Magyarul, a dupla soros határzár nem volt képes feltartóztatni a migrációt. Kakuk fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a cselekmény, amely miatt most büntetni akarja a bíróság, egészen egyszerűen politikai üzenet volt az emberiesség, a lelkiismeret mellett, a kormány politikai üzenete, a kerítés ellen.


Mindeközben két emelettel feljebb a tavaly júniusban a kormány migráció elleni plakátjait elcsúfító Szalai Balázs és Kékesi Márk meghallgatása folyt. Őket rongálás vétségével vádolják, mivel a plakátok lefestésével kárt okoztak a reklámozónak. A szegedi fiatalemberek ügye is kacskaringós, esetükben bár vádat emeltek, de azt két évre felfüggesztették, ám ők azt szeretnék, ha felmentenék őket, mivel szerintük nem követtek el bűncselekményt.

Kékesi Márk és Szalai Balázs a bírósági folyosón.

Kékesi Márk és Szalai Balázs a bírósági folyosón.

A szegedi plakát lefestése miatt azért nem szabálysértési eljárást folytatnak velük szemben, mert cselekményükkel túllépték az 50 ezer forintos határértéket, emiatt súlyosabb a cselekményük, mint Kakuk Györgyé. Ők hét óriásplakátot festettek le, ezzel a vád szerint 174 ezer forintos kárt okoztak. Szalaiék is azzal védekeztek, hogy számukra nem volt más lehetőség arra, hogy a kormány állampolgárok pénzéből fizetett kampányával szemben kifejezzék véleményüket, mint lefesteni azokat úgy, hogy a saját üzeneteiket juttassák el az emberekhez. A szegedi férfiak védője, a Helsinki Bizottság ügyvédnője szakértő kirendelését kérte, hogy az a plakátokban okozott kárt felmérje. Az ő tárgyalásuk október 26-án folytatódik.




 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!