Szeged és környéke

2007.04.25. 16:19

Beázhat a Feszty-körkép

Tíz éve nem sikerült rendes tetőt építeni a megye leglátogatottabb kiállítóhelyének legfontosabb látványossága, a Feszty-körkép fölé. Az ópusztaszeri rotunda födémének drámai állapotára az előző igazgató után a mostani is fel akarja hívni a szélesebb nyilvánosság figyelmét.

Bakos András

Tíz éve nem sikerült rendes tetőt építeni a megye leglátogatottabb kiállítóhelyének legfontosabb látványossága, a Feszty-körkép fölé. Az ópusztaszeri rotunda födémének drámai állapotára az előző igazgató után a mostani is fel akarja hívni a szélesebb nyilvánosság figyelmét. Közben a megyei önkormányzat első lépésben új helyetteseket nevezett ki az új igazgató mellé – ezt a hírt azonban csak valamikor májusban szeretnék megerősíteni. Egyelőre a korábbi igazgató, [namelink name="Nagy László"] sem kívánt nyilatkozni, sem az emlékpark zárszámadásáról, sem jövőbeni munkájáról.

Veszélyben a Feszty-körkép – ezzel a címmel hirdettek sajtótájékoztatót az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba április 17-ére. Az esemény elmaradt, később tartják meg. A drámai hangú felhívás miatt mégis érdeklődtünk – soron kívül – a körkép sorsáról. [namelink name="Horváth Gábor"] igazgató azt mondta, ezt a témát valamikor májusban, a közhasznú társaságként működő park taggyűlését követő sajtótájékoztatón részletezni fogja. De nem új keletű problémáról van szó: a körképnek helyet adó épületet beázás fenyegeti, ezt már korábban is szóvá tette az intézmény. [namelink name="Horváth Gábor"] most e problémára szeretné felhívni a szélesebb nyilvánosság figyelmét, a mielőbbi megoldás érdekében.

Májusban minden kiderül

A májusi taggyűlés – amelynek időpontjáról még nem tudni – azért is lehet fontos mérföldkő, mert információink szerint a park átvilágításának eredményét ekkor tárják a tulajdonosi testület elé. Úgy tudjuk, ekkor kell megvédenie utolsó zárszámadását [namelink name="Nagy László"]nak is. Természetesen a most tanácsadóként dolgozó Nagyot is megkérdeztük erről, ő azonban nem akart nyilatkozni. Arról sem, hogy milyen eredménnyel zárták az évet, és arról a szegedi értelmiségi körökben terjedő hírről sem, hogy ha el kell mennie az emlékparkból, akkor egy szegedi intézményben azonnal számítanak a munkájára.

A beázás réme lassan egy évtizede fenyegeti a megye leglátogatottabb kiállítóhelyének legfőbb látványosságát. A megyei önkormányzatot – a parkot működtető kht. fő tulajdonosát – legutóbb 2003 januárjában tájékoztatta részletesen, írásban Szolcsányi Gábor műszaki vezető és [namelink name="Nagy László"] igazgató arról, hogy valamit sürgősen tenni kell. Akkor úgy mérték fel, évente egy-két millióra, vagy a korrekt megoldás esetében egyszer 150 millióra lenne szükség. A park ezt nem tudta kigazdálkodni, ezért a megyei önkormányzat segítségére várt – hiába. Amikor a segítséggel kapcsolatos igényét az előző igazgató a tavalyi választások után is megfogalmazta, a megye új vezetése élesen reagált, majd hamarosan menesztette [namelink name="Nagy László"]t.

A kérdésre, most tud-e segíteni az emlékparknak a többségi tulajdonos, hogy elhárítsák a veszélyt, [namelink name="Zakar Péter"] alelnök azt mondta: a májusi sajtótájékoztatón erről is szó lesz.

Úgy értesültünk, az igazgatóváltás óta új munkatársak is dolgoznak a parknál, vezető tisztségben. Mindez azért lehet jogos kérdés bármikor, mert az emlékpark ugyan közhasznú társaság, többségi tulajdonosa mégis egy közpénzből működő önkormányzat.

Már 1992-ben sem volt jó a tető

A rotunda teteje 1992-ben készült el, de mivel nem felelt meg a követelményeknek, azonnal át kellett építeni. Ekkor is a pénzszűke határozta meg a technológia kiválasztását. A ház 1996–97 telén beázott, irodahelyiségekbe folyt be a hólé, szerencsére a körképet megvédte az időközben elkészített lemeztálca. Most már a lecsapódó pára ellen is védekezni kell. Hozzáértők szerint vissza kellene bontani az egész tetőhéjazatot, vastagabb szigetelésre lenne szükség. Ezzel együtt át kell gondolni az épület fűtésrendszerét is, mert zabálja az energiát.

[namelink name="Horváth Gábor"] igazgató nem kívánta megerősíteni azt az értesülésünket, hogy két helyettest is kineveztek mellé. [namelink name="Zakar Péter"] alelnök arra a kérdésre, igaz-e, hogy [namelink name="Horváth Gábor"] munkáját Nyulassy Ágnes főiskolai adjunktus és Farkasné Márton Katalin is segíti, előbbi művészeti és tudományos, utóbbi pedig marketing- és turisztikai szakterületen, azt mondta: ez is a májusi tájékoztató témakörébe tartozik.

Nyulassy Ágnes főiskolai adjunktus korábban az egyetem tanárképző főiskolai karának történettudományi tanszékén dolgozott. Ott megmondták: új munkahelye az emlékpark. Itt is kerestük, de épp nem találtuk, az viszont kiderült: már valóban a parkban dolgozik, mindennap.
Farkasné Márton Katalint elértük.

– Egyrészt, nekünk nem kell beszélgetnünk egymással, másrészt megvannak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkkal kapcsolatban is azok a személyek, akik nyilatkoznak, viszonthallásra – foglalta össze mondandóját Farkasné. Aki egyébként a Magyar-Máltai Szeretetszolgálat szentesi szervezetének vezetője, és [namelink name="Farkas Sándor"] szentesi országgyűlési képviselő házastársa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!