Szeged és környéke

2010.07.12. 21:59

Bezárt az utolsó gyakorlókert

Szeged - Épületre cserélte a várossal Szabadkai úti mintagazdaságát a Szegedi Tudományegyetem. Az egykor virágzó gyakorlókert ma szomorú képet mutat. Egyelőre nem született döntés a sorsáról.

Bobkó Anna

Néhol derékig érő gaz borítja a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar technika tanszékének egykori gyakorlókertjét, amelyben két éve jártunk utoljára. Azt írtuk, a tangazdaság egyedülálló, hiszen az országban már csak az SZTE rendelkezik ilyennel. Most már nem, ugyanis elcserélte a területet az önkormányzattal egy épületre.
Az ingatlancseréről szóló megállapodást május közepén írták alá. Ennek értelmében az egyetem megkapta a volt Zalka Máté Általános Iskola épületét, cserébe a városnak adta a gyakorlókertet – tudtuk meg Molnár Lászlótól, a városüzemeltetési iroda vezetőjétől, aki elmondta: egyelőre nem született döntés a terület sorsáról.

Korábban magvetést, palántázást és növénytermesztést gyakorolhattak itt az egyetemisták. Előadó, bemutatóterem, háztartástechnikai és agrotechnikai laboratórium, valamint kertészeti és agrotechnikai tankert működött a gazdasági mintatelepen, ahol 150–200-féle növény élt. Volt üvegház, paradicsomot és paprikát is termesztettek a fólia alatt, a kert hátsó felében pedig rendezett gyümölcsös állt. A kert ma szomorú képet mutat: az üvegházban elszáradt növényeket láttunk, hátrébb hiányos fóliasátrat, a gyümölcsöst felverte a gaz. A telek most teljesen kihalt, a kerítésre kifüggesztették: kutyával és kamerával felszerelt terület. Erre azért volt szükség, mert ismeretlenek egy egész fóliasátor-tartóvázat kiloptak, és lába kelt további kisebb dolgoknak is – árulta el ottjártunkkor a területre felügyelő kutyás biztonsági őr.

Gaz borítja az egyetem egykori mintagazdaságát. Fotó: Schmidt Andrea

Gaz borítja az egyetem egykori mintagazdaságát.
Fotó: Schmidt Andrea

Az egyetem számára értékes dolgokat azonban már beköltöztették a Boldogasszony sugárúti főépületbe – mondta el lapunknak Pitrik József tanszékvezető. A kiállított mezőgazdasági gépek egy részét a makói szakközépiskolában újítják fel, és a megállapodás értelmében, ha az egyetemnek szüksége van rá, visszaadják. A preparált madarak, a laborok, a konyha felszerelése, a növények egy része mind a főépületbe került.

– A technika szakon a mai tananyagban nem szerepel olyan mértékű mezőgazdasági rész, ami miatt indokolt lett volna megtartani a gyakorlókertet. A mezőgazdasági menedzserasszisztens felsőfokú szakképzésre járók pedig üzemlátogatásra Makóra és Vásárhelyre mehetnek át – magyarázta Pitrik József, akitől megtudtuk: a gyakorló általános iskolának egyébként van egy kisebb kertje a Boldogasszony sugárúton, amelynek művelésében az egyetem hallgatói is részt vehetnek.

Kerttörténet

Az alsóvárosi fekete földeken lévő kéthektáros területet 1933-ban kapta meg a főiskola. A föld annyira elhanyagolt volt, hogy három évbe tellett, mire rendbe hozták és gazdasági mintatelepet létesítettek rajta. Az elmúlt években, nyugdíjba vonulásáig Kesztyűsné dr. Dobos Katalin, az akkori tanszékvezető irányítása alatt művelték a takaros kis mintagazdaságot, amelynek rendben tartásához két dolgozót foglalkoztatott az egyetem. A kert bezárásával nekik is menniük kellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!