Szeged és környéke

2014.06.25. 20:25

Biztonságos a szegedi kolbász

Csongrád megye - Egy egri termelő vásárokon, piacokon árult bioterméke okozott nemrégiben kolbászmérgezést, 4 ember betegedett meg. Megnéztük, milyen engedélyük van azoknak, akik a szegedi tanyai piacon árusítanak.

F. K.

– Mi tartjuk a disznót, a takarmányt is mi állítjuk elő, a kolbászt, sonkát, szalonnát ellenőriztetjük, megvan minden papírunk, engedélyünk – mondta [namelink name="Rostás Zoltán"] szegedi termelő, aki mangalicából állít elő finomságokat.

– Mielőtt az állatot a vágóhídra visszük, az állatorvos megvizsgálja, ez az első lépcső. Majd a vágóhídon mintát vesznek a lapockából. A féldisznó ezután visszakerül hozzánk: elkészítjük belőle azt az 5-féle terméket, amiket árusítunk. Mindegyikből fél kilót Szegedre, egy magáncég laborjába viszünk: nem azonnal, a kolbászt például a füstölés, érlelés után, vagyis másfél hónap múlva. Itt szalmonellára és lisztériára vizsgálják be, ez 8-10 ezer forintunkba kerül. Általában egy hét alatt kiadják a papírokat.

Tanyai piac a szegedi Mars téren. Szigorúan ellenőrzött termelők. Fotó: Schmidt Andrea

Tanyai piac a szegedi Mars téren. Szigorúan ellenőrzött termelők. Fotó: Schmidt Andrea
Szerkesztőségünk a Csongrád Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatósága igazgatójától, [namelink name="Farle Csabától"] részletes tájékoztatást kapott arról, hogy 2010 óta, a kistermelői élelmiszer-előállítás szabályozása óta milyen előírásokat kell teljesíteniük a termelőknek.

Akik állati termékeket állítanak elő, azok olyan hatósági állatorvosi bizonyítványt kapnak az állatorvostól a helyszíni szemlén, amelyet évente meg kell újítani. A termelőket regisztrálják: Csongrád megyében 1046-ot vettek nyilvántartásba. Ők csak a megyében árusíthatnak meghatározott mennyiségi határig, vagy legfeljebb a székhelyüktől számított 40 kilométerre – így akár más megyébe – vihetik el az árujukat.

– Ezt a kolbászt ismerik az egész világon, legutoljára Norvégiába vittek belőle – mondta egy másik termelő, aki szerint nem aggódnak a vásárlók a „kolbászmérgezős" botrány miatt. – Régi vevőink vannak, akik megbíznak bennünk. Sokszor mondják is: csak rá kell nézni magukra, és látjuk, hogy jó helyről származik az áru. Először házhoz jön ki az állatorvos, megadja az „útvonalengedélyt" a vágóhídra, majd következik a szokásos procedúra. De még itt az asztalnál is kérhetik tőlünk a papírokat.

A mangalicából készült finomságokon kívül házi lekvárt is árul Rostás Zoltán párja, Tóth Emese. Fotó: Schmidt Andrea

A mangalicából készült finomságokon kívül házi lekvárt is árul Rostás Zoltán párja, Tóth Emese. Fotó: Schmidt Andrea
Megírtuk: 2013 februárjában nyitott a szegedi Mars téri nagycsarnokban a tanyai termékek piaca. Az agrárkamara támogatásával, nyertes pályázatnak köszönhetően április 30-áig, minden hétfőn és pénteken, 30 asztalon ingyen árulhattak a termelők. A pályázat lejárta után is folytatódott az együttmű-
ködés, a nyitva tartást a csütörtökkel toldották meg. A péntekért azonban már asztalonként 1800 forintot kell fizetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!