Szeged és környéke

2007.11.08. 17:40

Boabébik születtek a Szegedi Vadasparkban

Szeged - Nagy meglepetés érte az állatgondozókat, amikor az újszülött duméril boákat megpillantották a Szegedi Vadaspark Madagaszkár-házában. A kis jövevények közelgő születéséről azért nem tudtak, mert ez a faj nem tojással szaporodik, hanem elevenszülő, így érkezésüknek nem volt biztos előjele.

Bobkó Anna

A hat, egyenként ötven centiméter hosszú, ujjvastagságú csöppség szülei az egyetlen tenyészpár Magyarországon, rajtuk kívül csak a Fővárosi Állat- és Növénykertben él egy magányos példány. Bár a bébik szeptember 13-án születtek, a hírt a vadaspark csak most hozta nyilvánosságra, mert megvárták, hogy a hüllők megerősödjenek. – Az első két hónapban a boák külön nevelkednek a „Hüllő óvodában", amíg át nem esnek első néhány étkezésükön és vedlésükön. Hamarosan azonban az egyik bemutató terráriumba kerül a vadaspark terráriumházába – tudtuk meg [namelink name="Veprik Róbert"] igazgatótól.

A kis boák már túl vannak első néhány vedlésükön. Fotó: Frank Yvette
Az apróságok születése azért is nagy öröm, mert az EAZA (Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége) éppen az idei évben hirdetett meg egy kampányt Madagaszkár élővilágának megmentésére, hiszen a dumeril boából mára csak alig néhány száz példány él szabadon az illegális vadászat miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!