Szeged és környéke

2012.08.17. 23:33

Bonthatják a szegedi gőzöst: nem kell az államnak a Szőke Tisza

Szeged - Az illetékes minisztérium szerint az állam nem él a Szőke Tisza elővásárlási jogával, nem nyilvánítják műemlékké a gőzöst. A hajótest nagy részéből ócskavas lesz.

Segesvári Csaba

– A Szőke Tisza gőzhajó állapota mára sajnos rendkívüli mértékben leromlott a többszöri átalakítások, korszerűsítések, az elmúlt évek karbantartásának hiánya, s nem utolsósorban elsüllyedése miatt. Ezeket figyelembe véve több szakértő is úgy foglalt állást, hogy a hajótest helyreállítása ma már nem lehetséges, de több részegysége még megmenthető. A hajó bontása rövid és hosszabb távon egyaránt költségekkel járhat, ennek mértéke jelenleg kiszámíthatatlan. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal tájékoztatása szerint a hajó rendkívül rossz műszaki állapotára való tekintettel a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum szakértője a védetté nyilvánítást nem támogatta – közölte érdeklődésünkre az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága, hozzátéve: a tárca az állam elővásárlási jogának gyakorlását a Szőke Tisza gőzhajó esetében nem támogatja. – Ugyanakkor bízunk benne, hogy a hajó leendő tulajdonosa mindent megtesz majd a hajón található megőrzendő emlékek védelme érdekében – tették hozzá.

Bonthatják a szegedi gőzöst: nem kell az államnak. Fotó: Segevári Csaba (galéria)

A Szőke Tisza-dosszié

A Szőke Tisza a Dunára megy
Pusztulásában is pompás a kétkéményes gőzhajó
Jégfogságban
Újjászületik a folyó éke, a Szőke Tisza
Milliárdból újulna meg a Szőke Tisza
A szegedi Titanic - búcsú a Szőke Tisza hajótól?
Szőke Tisza: félmilliárd úszik el
Elúszik a Szőke Tisza pénze
Megsüllyedt a Szőke Tisza
Hullámsírban végezheti a patinás Szőke Tisza - galéria
Egyeztetnek a műtárggyá avanzsáló Szőke Tiszáról
Utat törtek a Szőke Tiszához - galériával
Egy XX. századi hajócsoda, avagy a Szőke Tisza termes gőzös rövid története
Nem tudták megmenteni a Szőke Tiszát
Szőke Tisza: innen már nincs visszaút
Szőke Tisza: unokáink sem fogják látni?
7,5 millióért eladó a Szőke Tisza
Szőke Tisza: talált, süllyed (galéria)
Elkelt a Szőke Tisza - egy részét megmentik, a többi vashulladék
Szerdai legesleg: mi a legkedvesebb emléke a Szőke Tiszáról?

A minisztérium nyilatkozatával akár pont is kerülhet a február végén a jég nyomásától elsüllyedt gőzös történetének végére. A Szőke Tisza Hajó Kft. tulajdonában lévő hajót május végén értékesítették: egy értékmentéssel és fémkereskedéssel foglalkozó társaság nyerte meg a hajóra kiírt ártárgyalást. Júniusban megírtuk: mivel műemlékvédelmi eljárást kezdeményezett a Kulturális és Örökségvédelmi Hivatal a Szőke Tisza ügyében, az adásvétel az állam elővásárlási joga miatt függőben maradt.

A tulajdonoscsere elől a minisztérium nyilatkozata alapján elhárult az akadály. Csak találgatni lehet, mikor kezdenek neki a gőzös bontásának. A Szőke Tisza Hajó Nonprofit Kft. felszámolója, a Csabaholding Kft. képviselője nem kívánt nyilatkozni.

* * *

A gőzgépet és a korlátot is mentenék

– Legfontosabb a gőzgép, ugyanis ilyen eszközt már nem gyártanak. Szeretnénk megmenteni a horgonycsörlőt, a fedélzeti kovácsoltvas korlátot, valamint a kormányművet is. A hajó vasszerkezetének 80-90 százaléka korrodált, az egykori bútorzatot már a leállításkor kiszerelték – nyilatkozta lapunknak korábban [namelink name="Portás Csaba"], a „Zoltán Gőzös" Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke. A Szőke Tisza újjáéledhet – legalábbis ezt állítja a hajómentő alapítvány elnöke. – Az eredetinél nagyobb, de arra teljesen hasonlító, a Dunán közlekedő szállodahajóba szerelnénk a megmentett részeket – fogalmazott.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!