Szeged és környéke

2007.09.05. 16:19

Buci és a féltve őrzött 29 éves Daily Mail

Szeged - Féltett kincsként őrzi a londoni metrón talált Daily Mail – amelyhez a Délmagyarország is tartozik – 1978. július 27-i számát a szegedi Muskó Ferenc, akit sokan csak Buciként ismernek a városban.

Szabó C. Szilárd

Féltett kincsként őrzi a londoni metrón talált Daily Mail – amelyhez lapunk is tartozik – 1978. július 27-i számát a szegedi Muskó Ferenc, akit sokan csak Buciként ismernek a városban. Az angol újság hét oldalon keresztül számol be az első lombikbébi születéséről. Noha a Kiskőrössy halászcsárda főpincérének angol nyelvtudása megkopott az idők során, még mindig meg tudja értetni magát a külföldi vendégekkel.

Muskó Ferenc 1978-as nyugat-európai körútja előtt csak a szocialista országokban járt. Lengyelországban, az NDK-ban és Jugoszláviában volt építőtáborban. Emlékként őrzi a szabadkai Hét Nap egyik, 1975-ös számát is, amelyben lefényképezték őket, amint a palicsi tónál földmunkákat végeznek. Huszonkilenc éve – amikor egy szegedi barátjával elhatározták, hogy szétnéznek Nyugat-Európában – az egyetem kibernetikai laboratóriumában dolgozott operátorként. Akkoriban csak úgy lehetett Nyugatra utazni, ha engedélyezte a KISZ, a szakszervezet és a párt. Bucinak segített ebben főnöke, Székely Sándor, aki a városi pártbizottság egyik vezetője volt.

Kutyát a kertbe!

Muskó Ferenc elmondása szerint időközönként tanfolyamokon próbálja felfrissíteni angoltudását. Büszke arra, hogy egy, a kelet-európai éttermekről készült kiadványban, amelybe a Kiskőrössy is bekerült, név szerint is megemlítették, hogy beszél angolul. Azt mondja, a csárdában a konyhanyelvet beszéli. E cikk szerzője fültanúja volt egy téli estén a halászcsárdában annak, hogy a főpincér hogyan magyarázza el négy idősebb külföldinek, akik egy ír szetterrel érkeztek, hogy hol a kutya helye. A főpincér a kertre mutatott, és közölte: Hundot a gardenba! A vendégek megértették a kérést, és a fához kötötték a kutyát.

Abban az időben hivatalosan csak ötven dollárt vihetett magával egy
Nyugatra készülő magyar turista. A fiatalok azonban feketén vásároltak még dollárt és márkát, kiváltották a nemzetközi vasútigazolványt, megkérték a vízumokat és pár tízezer forintnyi, a csővázas hátizsák csövében rejtett kemény valutával nekivágtak az ismeretlennek. Ausztriában és Németországban csak néhány napot töltöttek, főként Franciaországban, Olaszországban és Angliában múlatták az időt. Úgy spóroltak, hogy vonaton, pályaudvarokon és parkokban aludtak.

Megnéztek minden jelentős műemléket és múzeumot. Buci elmondása szerint huszonegy éves magyar fiatalként nem lógtak ki az európai hátizsákos turisták sorából, hiszen ugyanolyan topisak voltak, mint a nyugati diákok. Muskó Ferenc 1975-ben érettségizett a Ságvári gimnáziumban – angolból is, így elmondása szerint nem voltak nyelvi problémái. Bucinak a londoni és párizsi üzletektől, ahogy ő fogalmazott, a csilivilitől esett le az álla, meg attól, hogy nyáron is lehet banánt kapni. A dobozos sör nem jelentett számára újdonságot, mert ilyet korábban már vásároltak a lengyel és kelet-német dollárboltokban.

1978 négy Nagy pillanata

1978. január 6. 11 óra 15 perc: A Szent Koronát és a koronázási jelvényeket Cyrus Vance külügyminiszter ünnepélyesen visszaadja az Országházban.
1978. június 2. 23 óra 10 perc: Csapó Károly vezetést szerez a magyar csapatnak Argentína ellen a futball-világbajnokságon. A meccset 2-1-re elveszítettük. Törőcsik Andrást és Nyilasi Tibort az utolsó percekben kiállították.
1978. július 25. 23 óra 47 perc: Megszületik Angliában Louise Brown, a világ első lombikbébije. 1978. október 16. 18 óra 45 perc: A Vatikánban a negyedik menetben pápává választják Karol Wojtyla lengyel bíborost, aki a II. János Pál nevet veszi fel.

Elmondása szerint kedvesek, közvetlenek és segítőkészek voltak velük a körúton. Azt mondja, kinn maradhatott volna, volt erre lehetősége, de nem akart, mert barátnője gyermeket várt. A huszonkilenc évvel ezelőtti nyugat-európai körútra a Daily Mail 1978. július 27-i száma és néhány fénykép emlékezteti. Az újságra, amit hosszú ideig őrzött féltett kincsként és amit megőriz a jövőben is, nemrégiben bukkant pakoláskor.

Muskó a Daily Mailből tudta meg, hogy megszületett a Manchesterhez közeli Oldhamban Louise Brown, a világ első lombikbébije. Az akkor nyolc pennybe kerülő újságot a londoni metrón találta. Újdonság volt számára, hogy az emberek otthagyják az ülésen az újságot. Buci úgy döntött, elteszi emlékbe a lapot, amely hét oldalon keresztül adott fotós összefoglalót Louise Brown születéséről. Az esemény világszenzáció volt. A szülők több százezer fontért adták el a Daily Mailnek kislányuk első képeit, így csak az angol újság közölt kizárólagosan fotókat Louise-ról. Muskó itthon büszkén mutogatta a féltve őrzött kincset. Louise Brown azóta felnőtt, idén januárban életet adott egy kisfiúnak, aki természetes módon fogant meg. Nálunk 1993-ban Budapesten született meg az első, Veronika névre hallgató lombikbébi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!