Szeged és környéke

2015.08.11. 21:39

Csak a halakra veszélyes a Tisza alacsony vízállása

Szeged - A Tisza vízállása Szegednél +95 centiméter, hőfoka pedig 27,2 Celsius-fok. Nem kell a mércéig sétálnunk ahhoz, hogy lássuk, mennyire alacsony. Megkérdeztük az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságot, mennyire extrém a helyzet, és mik a következményei.

Salánki Zsófia

 Rekordalacsony vízállások

– A Szegedi állami vízmércén mért legalacsonyabb vízállás –250 centiméter volt, amit 1946. október 10-én regisztráltak. Azonban a törökbecsei vízlépcső 1976-os üzembe helyezése óta a Tisza Csongrádig terjedő szakasza duzzasztással befolyásolt. A törökbecsei vízlépcső megépítését követő időszakban a szegedi állami vízmércén 1977. október 31-én regisztrálták a legalacsonyabb vízállást +21 centiméterrel – tájékoztatta lapunkat az Ativizig.

Még a Belvárosi híd lábánál található vízmércére sem kell rápillantanunk, elég, ha megnézzük a vízből kilátszó kőszórásokat vagy a Sárga elnevezésű szabad strandot. Már ebből is látszik, mennyire alacsony a Tisza vízállása. Most nem kell attól tartani, hogy hirtelen mélyül a folyó, és dideregnünk sem kell, hiszen a víz hőmérséklete 27,2 fok. Akár a kutyasétáltatáshoz is kedvezhet a kialakult helyzet, mert így nem kell attól félni, hogy a kistestű kedvencek hirtelen elmerülnek a habokban.

A vízállás Szegednél jelenleg 95 centiméter, Csongrádnál pedig –148 centiméter. Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságtól megtudtuk: ezek relatív magassági adatok, melyeket a vízmércék 0 pontjához viszonyítanak. Szeged térségében ilyen alacsony vízállás esetén a vízmélység általában 4–10 méter között változik, azonban helyenként a 15 métert is elérheti.

Csak a halakra veszélyes a Tisza alacsony vízállása. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


– Az elmúlt hetekben tapasztalt kánikula, a csapadékmentes időjárás hatására kialakult alacsony vízállás miatt a halak és más vízi élőlények élettere szűkül. Emellett a magas hőmérséklet miatt a vízben lévő gázok oldhatóságának csökkenése további nehézségeket okozhat – tudtuk meg az Ativizigtől. Kezelési területükön, a Tisza déli országhatár és Csongrád közötti, 94,2 kilométeres szakaszán még nem kellett korlátozásokat bevezetni a hajózás terén, viszont arra érdemes odafigyelni, hogy kisvizes időszakokban fokozott figyelemmel kell a folyón tartózkodni. A vízi közlekedésben részt vevőknek ajánlatos a partközeli folyószabályozási művektől nagyobb távolságot tartani és a folyó középvonalában haladni, ahol a kellő vízmélység biztosított.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!