Szeged és környéke

2019.08.03. 15:00

Diadalmaskodott a Kicsi Gesztenye: Szegedi cukrász alkotása lett Magyarország Cukormentes Tortája ebben az évben

Különleges ízvilágba kalauzol Gyuris László remekműve, a Kicsi Gesztenye, amit az idei Magyarország Cukormentes Tortájának választottak.

Kiss Anna

Először azt gondolná az ember, hogy ha cukormentes desszertet kér, akkor bőven fogyaszthat mellé például kávét vagy limonádét, úgy lesz rendben a cukorszintje, a szegedi A Cappella cukrászda aranykoszorús cukrászmesterének és csapatának alkotása viszont nem ilyen, csütörtökön megta­pasztaltuk. Nem kelt bűntuda­tot a fogyasztása, hiszen összesen 14,9 gramm szénhidrát van egy sze­­letben, nincs benne hozzáadott cukor és gabonaliszt sem. Helyette van bőségesen gesztenye, amit pasztörizált tojással és tejszínnel kevertek össze, így az első réteg egy könnyed hab, ezt követi a savanykás ízű áfonyaréteg, amibe citromlevet és csillagánizst is tettek, majd az izgalmas mogyorós-mandulás ropogós, és végül a piskóta. A kreáció tetejét cukormentes tejcsokoládé borítja, azon ko­­ronaszerűen csokoládéívek, bennük pedig egy áfonyaszem. Augusztus 18-ától bárki megkóstolhatja a győztes tortát.

Különleges ízvilágú alkotást választottak Magyarország Cukormentes Tortájának. Gyuris László alkotását augusztus 18-ától bárki megkóstolhatja. FOTÓ: FRANK YVETTE

Különleges ízvilágú alkotást választottak Magyarország Cukormentes Tortájának. Gyuris László alkotását augusztus 18-ától bárki megkóstolhatja. FOTÓ: FRANK YVETTE

– Ha azt mondom, hogy na­­gyon snassz egy klasszikus gesztenyetorta, kell bele valami poén. Évek óta szerettem volna a gesztenyéből egy extra tortát készíteni, hiszen a családom és a cukrászda után nagy szerelmem ez a termés. Most kaptam az alkalmon, fejben és papíron megterveztem, és jelentkeztünk az ország tortája versenyre. A cukormentes kategóriában nagyon szigorú­­an veszik a dietetikai szempontokat, erre ügyeltünk végig, vi­­szont itt nem volt olyan hangsúlyos a hazai összetevő, de törekedtünk rá. Egyszer készítettük el, azt vittük fel zsű­­rizésre, egyből a legjobb ötben voltunk, ezt követően már csak a textúrákat finomítgattuk, például a ropogóst tökéletesítettük – nyilatkozta lapunknak Gyuris László. Azt mondta, jövőre is indulnak, hi­­szen cél minél többször el­­nyerni a címet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!