Szeged és környéke

2009.03.10. 21:53

Egyes helyi éttermekben 20 százalékos a forgalomcsökkenés

Szeged - Számos szegedi vendéglátóhely eladó, kiadó – a gazdasági válság miatt egyes éttermekben 15-20 százalékos a forgalom-visszaesés. A tulajdonosok bíznak a turistaszezonban, és akciókkal, újdonságokkal csalogatják a kuncsaftokat.

Munkatársunktól

„Szegedi étterem berendezve (...) eladó" – olvasható a Déli Apróban: terasszal, parkolóval, magánházzal együtt 36 millió forintért. A hirdetőújságban további két vendéglátóhelyet is hirdetnek, s Szegeden is számos étteremről beszélték: eladó a válság miatt. A fenti hirdetést feladó vállalkozó nevét nem, csak azt árulta el: Olaszországba települ.
– Jó pénzért valóban eladó a 90C, ha valakit érdekel, eladom, s csinálok máshol egy másikat – fogalmazott Gurzóné Szabó Beáta, a Kelemen utcai kisvendéglő tulajdonosa. Hozzátette: inkább személyes okok állnak a háttérben, mint a gazdasági válság, bár tény: jó 20 százalékkal esett vissza forgalmuk tavaly október–november óta.

„Pizzéria kiadó" – olvasható a nagyállomás közelében található vendéglátóhely kirakatában is. Kerestük az üzletvezetőt, de nem volt benn, meghagytuk elérhetőségünket, nem hívott – így nem tudtuk meg, a válság miatt zár-e be az üzlet.

A válság nem kíméli a szegedi vendéglátóhelyeket, éttermeket sem. – Érezhető a visszaesés az előző évhez képest, nagyjából 15-20 százalékos. Sokkal magasabbak a kiadások, a gáz- és villanyszámlák összege. Mégsem emeltünk árat, sőt van olyan étel, amelyet 10-15 százalékkal olcsóbban kínálunk – árulta el Győri Zsolt, a Brnoi Étterem és Söröző tulajdonosa is. Szerinte még nem pánikolnak az emberek, de már spórolnak: a négytagú család még eljön az étterembe, de a barátokat már nem hívják meg ebédre.

Győri Zsolt úgy látja: nagyságrendileg ugyanannyi Szegeden az eladó étterem, mint a válság előtt. Mindenki bízik a fellendülésben. Ők például rövidesen újabb „torkos" napot szerveznek, hogy növeljék a forgalmat.

Kivárásra játszanak a szegedi éttermek – a tavaszi, nyári szezon turistáiban bíznak. A Gőry Pince és Terasz Étterem például áprilistól üdülési csekket is elfogad. – Nagyon észrevehető a válság. Amit az emberek eddig egy Tamás vagy egy Zoltán névnapra költöttek, most lehet, hogy közüzemi számlára fordítják – fogalmazott Ábel Antal tulajdonos. Úgy látja: a többség inkább vesz egy kiló húst a boltban, és otthon elkészíti. – Három-négy éve még legalább 50 év végi vállalati rendezvényre kaptunk megrendelést, tavaly összesen 10-re – árnyalja tovább a képet.

Csiklandoznak

– A megyei vendéglátósok néhány százalékos visszaesést tapasztaltak forgalmukban. A magasabb árfekvésű termékekért nem ugrálnak a vásárlók. A mozgékony vállalkozó ugyanakkor kitalál valamit, amivel megcsiklandozza a vevő érdeklődését – összegez Martonosi István, a Csongrád Megyei Kereskedők és Vendéglátók Egyesületének titkára. Kiemeli: egyetlen olyan vendéglőről sem tud, amely működésében ellehetetlenült volna, vagy elbocsátást tervezne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!