Szeged és környéke

2013.11.06. 21:33

Egyre több a magyar zene a rádiókban

Szeged - Egy zenekar számára a legnagyobb elismerés, hogy a rádiók játsszák a számait – vallja Tatár Árpád, a szegedi Honeybeast együttes gitárosa. Az Artisjus legfrissebb felmérése szerint négy éve folyamatosan növekszik a rádiókban sugárzott magyar könnyűzene aránya.

Kiss Gábor Gergő

Négy éve növekszik a hazai rádiókban sugárzott magyar könnyűzene aránya, amely tavaly már a 32 százalékot is meghaladta. A médiatörvény 2011. január 1-jétől 35 százalékos magyar zenei kvótát írt elő az országos rádióknak, aminek megfelelően azok kivétel nélkül 35-36 százalék körüli magyar zenei repertoárt kínálnak hallgatóiknak. A 32 százalék összesített adat, mivel a helyi rádiók mentesültek a kvóta alól, és több, különösen fiataloknak szóló rádiócsatorna alig játszik magyar zenét az Artisjus – Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület legfrissebb felmérése szerint.

Csökken a CD-eladás

A CD-értékesítés az utóbbi 10-15 évben ugyan folyamatosan csökken, ám az Artisjus felmérése szerint a magyar vásárlók a szűkülő piacon egyre nagyobb arányban fordulnak a hazai előadók felé. Ennek egyik oka, hogy a CD-vásárlás sok esetben támogatásként történik, a rajongók ezzel is kifejezik megbecsülésüket a művészek iránt. Szegeden a Media Marktban található a legnagyobb CD-kínálat, de ottjártunkkor nem sokan mazsoláztak a hanghordozók között. Végül az MP4-eknél álldogáló Harmath Imrét szólítottuk meg. Az egyetemista fiatal elmondta: nagyon magasnak tartja a CD-k árait, különösen úgy, hogy ma már szinte minden zene mp3-ról megy, amelyet legálisan és illegálisan is könnyű beszerezni, egy előadó albumát pár perc alatt le lehet szedni a netről. – A legkedvesebb zenekaraimnak inkább a DVD-it veszem meg, hiszen a pénzemért itt vizuális élményt is kapok, ráadásul a DVD alig drágább a CD-nél – mondta.

A szegedi Rádió 88 szerződése korábban napi 30 százalék magyar zenét írt elő, de a csatorna új szerződésében már napi 42 százalék magyar zene sugárzását vállalta. – Folyamatosan javul a magyar zene, ami régen undergroundnak számított, ma már populáris. Műsorstruktúránkba belefér a Quimbyn keresztül a Heaven Street Sevenen át a Magashegyi Underground is. Azoknak a magyar együtteseknek és előadóknak a számai kerülhetnek be a rádiónkba, amelyek populárisabb, de egyben különlegesebb zenét játszanak, és megállják a helyüket két külföldi szám lejátszása között is – mondta [namelink name="Nacsa Norbert"], a Rádió 88 programigazgatója. Egyik legnépszerűbb műsoruk a kívánságműsor. – Érdekes, hogy a kívánságműsorban tíz éve is nagyon sok magyar számot kértek hallgatóink, hiszen például anyák napján vagy névnapokon szívesebben köszöntik az emberek magyar dalokkal szeretteiket – magyarázta a programigazgató.

A szegedi Honeybeast gitárosa, [namelink name="Tatár Árpád"] szerint egy zenekar életében az a legfontosabb, hogy a rádiók játsszák a számaikat. A banda 2005-ben alakult, de éveket kellett várniuk arra, hogy felfigyeljenek rájuk a rádiók. – A Parazita című számunkat először a Petőfi játszotta, de 2010-ben a Portugált már olyan rotációban adta, hogy azt több állomás, például a Rádió 88 is átvette. A rádió az első lépés ahhoz, hogy a YouTube-on rákattintsanak a számaidra, és elhívjanak koncertezni Budapestre vagy más városokba. Örülnénk, ha minden hazai rádiónak kötelező lenne magyar zenét adnia, mint például Franciaországban, ahol 50 százalék körül van a francia zenekarok számainak kvótája – mondta a gitáros.

Lovasi a pénzelvonásról

Egy friss törvény szerint a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) rendelkezik az Artisjus által beszedett üreshordozó-díjak 25 százalékáról. A zenészek szerint ezzel az állam a jogos fizetésüket sarcolja meg. Az eddigi gyakorlat az volt, hogy a befolyó jogdíjak 10 százalékáról mondtak le a zenészek, amit az Artisjus, EJI, Filmjus saját tagjainak osztott vissza: a jogíjak 7 százalékát kulturális, 3 százalékát pedig szociális alapon osztották ki. Az új törvény értelmében az említett 7 százalék felett az NKA rendelkezik. A törvény másik lényeges újdonsága, hogy a magáncélú másolásra alkalmas adathordozókra kivetett üreshordozó-jogdíjak 25 százaléka is a fenti alap részét képezi. Az NKA évente összesen 1,2 milliárdos keretet szerzett a jogtulajdonosok kárára. A magyar művészvilág közismert zenészei, írói és filmesei összefogtak, és közel 1500-an írtak alá egy petíciót, amelyben elégedetlenségüket fejezték ki a kormánynak. Emellett [namelink name="Lovasi András"], a Kiscsillag zenekar frontembere nyílt levelet küldött L. Simon Lászlónak, az NKA alelnökének. Lovasi szerint eddig is csak pénzt vontak el tőlük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!