Szeged és környéke

2019.09.09. 18:34

Elindult a megyei vállalkozói mentorprogram - Kisvállalkozásoknak segítenek a cégfejlesztésben

Csongrád megyében is elindult az Országos Vállalkozói Mentorprogram. Ezt hétfőn jelentették be a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában. A rendezvényen beszállítói- és külpiaci mentorálás iránt érdeklődő vállalkozások ismerkedhettek meg az igénybe vehető szolgáltatásokkal és a kiválasztott mentorokkal.

Suki Zoltán

- A statisztikai adatok alapján a 2019-es év is egészen jó volt, kiugró teljesítményt nyújtott. És nem csak a nagyvállalatoknál, hanem a kis- és középvállalkozásoknál is – mondta a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az Országos Vállalkozói Mentorprogram megyei bemutatásán. Nemesi Pál szerint ahhoz, hogy valaki vagy valamilyen cég beszállítója lehessen egy környékre települt nagyvállalatnak, képzésekre van szükség. Ebben pedig nagy segítség lehet a most indult mentorprogram.


A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara beszállítói mentoráltnak olyan termelőtevékenységet folytató kkv-kat keres, amelyek be akarnak lépni a hazai, illetve uniós/nemzetközi beszállítói láncokba. Külpiaci mentoráltnak pedig olyan kkv-k érdeklődését várják, amelyek exportképesek és bővíteni szeretnék a külpiaci tudásukat, valamint beindítanák külkereskedelmi tevékenységüket, neves közepes vagy nagyvállalatok közreműködése mellett. A beszállítói és külpiaci mentorálás elsődleges célja – a kormányzati célokkal összhangban – a kkv-k ösztönzése termelési, szolgáltatási színvonaluk emelésére.

Kisvállalkozásoknak segítenek a Csongrád megyei mentorcégek Fotó: Iparkamara

Kisvállalkozásoknak segítenek a Csongrád megyei mentorcégek Fotó: Iparkamara

A beszállítói alprogram célja pedig, hogy a hazai kkv-k be tudjanak lépni a hazai és nemzetközi beszállítói láncokba – ezáltal akár potenciális beszállítóivá válhatnak nem csak a programban részt vevő, így

integrátori szerepet is betöltő mentorcégeknek, de számos más, a beszállítóik elé magas

követelményeket állító hazai és külföldi vállalkozásnak.


Csongrád megyében a Legrand Magyarország Villamossági Rendszerek Zrt., a Taugép Gumiipari Gépgyártó és Kereskedelmi Kft., és a Váll-Ker Vállalkozói- és Kereskedelmi Kft. beszállítói mentorcégek mellé várják cégenként négy mentorálandó kkv jelentkezését.


A külpiaci alprogramban a magyar tulajdonú kkv-k exportképességének kialakítása, illetve annak növelése, továbbfejlesztése a cél.


A megyében ebben a Naturtex Gyapjú- és Tollfeldolgozó Kft és a Solvelectric Technologies Kft. külpiaci mentorcégek mellé szintén várják 6-6 darab mentorálandó kis vagy középvállalkozás jelentkezését.

Ha pedig a program sikeres lesz, akkor a már megerősödött, minőségileg magasabb szintet elért kkv-k képesek lesznek önállóan bekapcsolódni a nemzetközi munkamegosztásba akár beszállítóként, akár közvetlen exportőrként – hangzott el a rendezvényen.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!