Szeged és környéke

2019.09.01. 09:52

Félmillió feletti taglétszám - Az ország legnagyobb civil szervezete a horgászszövetség

A 17 ezer regisztrált Csongrád megyei horgászt is érinti, hogy befizetéseik a szövetséget illetik - őket is segíti az agrártárca hasznos és informatív ,,Kapj rá!" mobilalkalmazása.

Kovács András

A forgalmazási jutalékokkal együtt évente egymilliárd fo­­rintos bevételt hoz a Magyar Országos Horgász Szövetségnek, hogy az idei évtől az állami horgászjegyek és fogási naplók díjai a szövetséget illetik. Az ag­­rártárca évente átlagosan 200 millió forinttal támogatta 2015 és 2018 között az ország legnagyobb civil társadalmi szerve­ze­tét, a lehetőségeik bővítése a horgászok közösségére pozitív hatással van.


A bevételhez a Csongrád me­­gyei szövetség is szépen hozzájárul, augusztus elejéig közel 17 ezer állami horgászjegyet állítottak ki. Láda Gáspár ügyveze­­tő elnöktől az is megtudtuk, ez idő alatt több mint hétezer kü­­lönféle éves területi jegyet váltottak náluk, s ezek mellett a napijegyek is nagyon szépen fogytak a nyár utolsó hónapjában.


Az 1960-as évek ötvenezres létszáma mára megtízszerező­dött, jelenleg több mint 528 ezer horgászt tartanak nyilván Ma­­gyarországon – a megyében regisztráltak száma meghaladja a 17 ezret –, a szektor a családtagokkal együtt több mint egymillió embert érint. Mindenkinek fontos az átlátha­­tó gazdálkodás, ez járulhat hozzá a környezet megőrzéséhez, a 132 ezer – ebből Csongrád megyében 3,3 – hektárt meghaladó, döntően állami tulajdonú vízterület fejlesztéséhez. A Mohosz fejleszti egyebek között a horgászszervezeteket kiszolgáló komplex informatikai programot is, mert a korral haladni kell.

Horgász a Tiszán. Egy a megyei 17 ezerből. FOTÓ: FRANK YVETTE

Horgász a Tiszán. Egy a megyei 17 ezerből. FOTÓ: FRANK YVETTE

Ebben partner az agrártárca is, a minisztérium a napokban a bemutatta a halfogyasztást ösztönző kampány keretében kifejlesztett „Kapj rá!" mobilalkalmazást. Az applikáció letöltői számos információt tudhatnak meg a halakról, a halételek elkészítési módjairól, illetve receptvideókat is nézhetnek.


– Növekedésnek indult a 2017-­­es visszaesést követően a fő­­tevékenységként halászatot és halgazdálkodást megjelölő vállalkozások száma, ezzel párhuzamosan a szektor összesített nettó árbevétele is közel 18 milliárd forintra emelkedett 2018-ban. A kedvező eredmények részben a tavaly januárban ha­­tályba lépett áfa csökkentésével magyarázhatók – a bevételekkel párhuzamosan az alkalmazotti létszám is emelkedett.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!