Szeged és környéke

2019.08.26. 20:31

Fontos az átmenet a nagycsoport és az első osztály között - hasznos tippek iskolába készülőknek!

Az iskolára való közös felkészüléshez viszont idő kell, ezért érdemes legalább az augusztus utolsó heteit együtt tölteni.

K. A. R.

Amíg az óvodakezdésnél a gyereknek ahhoz kell alkalmazkodnia, hogy bizonyos időre el kell válnia a szüleitől és a megszokott környezetétől, addig az iskolakezdés egy teljesen új közösség elfogadása mellett számos más elvárást is támaszt eléjük. Ezekkel a kihívásokkal a gyerek mellett a szülőknek is meg kell küzdeniük, amely eleinte nagyobb testi és lelki erőfeszítést kíván meg a család minden tagjától – hívja fel a figyelmet Máténé Áfra Viktória klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus a WEBBeteg oldalon. Az iskolára való közös felkészüléshez viszont idő kell, ezért érdemes legalább az augusztus utolsó heteit együtt tölteni.


Tanács Zsuzsanna óvodapedagógus lapunknak elmondta, nem célszerű, ha a nagycsoportosok a nyár utolsó napjait is az óvodában töltik, majd hétfőn már egy teljesen új közegbe lépnek be.

A családnak együtt kell hangolódnia az iskolára. Fontos a közös időtöltés.

A családnak együtt kell hangolódnia az iskolára. Fontos a közös időtöltés.

– Lelkileg is rá kell hangolódnia a gyerekeknek a váltásra, akiknek legalább 1-2 hét szabadságot is hagyni kell, amit a szülővel töltenek. Ez az idő például a tanszerek, a füzetek és az iskolatáska megvásárlásával teljen, vagy a tankönyvek közös becsomagolásával. Ugyan a gyerekek még rugalmasak, izgatottan várják az iskolát, de fel kell készíteni őket rá. Emellett az is fontos, hogy a tanítók hogyan fogadják őket az első napokban, jó lenne, ha mindenhol játékos, lazább átállással telne a szeptember első két hete. Van, ahol ez a módszer jól működik, az elsősök megismeréséről, a közösségépítésről szólnak a napok, és nem rögtön a tanulásra helyeződik a hangsúly, hiszen egyből 45 percet a padokban tölteni 3-4 órán keresztül még ijesztő lehet a kicsiknek – emelte ki.


A szakemberek szerint viszont nem érdemes olyan mondatokkal rémisztgetni a gyereket, hogy: az iskolában nem játszhatsz majd annyit, vagy, hogy a suliban nem mehetsz ki akármikor mosdóba – helyette a saját iskolaévekről célszerű beszélni, hiszen a gyerek így meggyőződhet arról, hogy egyszer mi is átéltük azt, ami rá vár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!