Szeged és környéke

2010.05.06. 00:39

Fosztogatják a szegedi temetőket

Szeged - Lelopták a több mint 2 millió forint értékű bronz domborművet a szerb temető világháborús kegyeleti helyéről, a tettest még keresik. A napokban elfogtak egy temetőfosztogatót, de a fémtárgyak nem kerültek elő.

Dombai Tünde

Megszentségtelenítették Szegeden a Fonógyári úti szerb temető első világháborús kegyeleti helyét. Lefeszítették és elvitték a fél ezer ott nyugvó szerb, román, orosz, magyar ortodox vallású katona tiszteletére állított 4,5 méter magas hősi emlékmű 300 kilós bronzreliefjét. – Múlt pénteken, este telefonált a temetőgondnok, hogy nagy baj van, ellopták a domborművet, amelyet az 1920-as években az akkori esperes parókus, Gyurgyevics István emeltetett a magyar állam kezdeményezésére a szerb ortodox temetőben. Női alak látható rajta, aki egy elesett katonát karol föl – tájékoztatott Kaplan Pavle szegedi szerb ortodox esperesi helynök, parókus. Azonnal feljelentést tettek a több mint 2 millió forint értékű műtárgy ellopása miatt. A meghallgatásokon elhangzott, hogy a szerb húsvét temetői megemlékezésén április 11-én még épségben megvolt az emlékmű. A rendőrség azonnal helyszínelt, és azóta is vizsgálódik.

Az önkormányzati Szegedi Testamentum Temetkezési Kft. tartja rendben a szerb, a Belvárosi, a református és Dugonics temetőt. Ezeket a sírkerteket is rendszeresen fosztogatják, de az egyházi fenntartású Alsóvárosi temetőt sem kímélték a rongálók. Ilyen nagy értékű műtárgyat még nem loptak el. Legutóbb a Belvárosi első világháborús emlékművéről tépték le a bronzbetűket, később a bronzszalagot törték le, de vitték a fémből készült kereszteket, díszeket, virágtartókat, vázákat is. Nemcsak a síroknak estek neki a garázdák, feltörték a parkolókban hagyott autókat is. Az Alsóvárosi temetőnél a múlt héten elfogtak a rendőrök egy 54 éves szegedi férfit, aki onnan és a Belvárosi temetőből összesen 144 ezer forint értékű bronzvázát, kegytárgyat vitt el, és az autókból 35 ezer forint értékű iratot, egyebet emelt el.

– A fémtárgyak még soha nem kerültek elő – tudtuk meg Molnár Tamástól, a Testamentum Kft. ügyvezetőjétől. Vagy mert illegális felvásárlóhoz kerültek, vagy mert legálishoz vitték, de feldarabolva, beolvasztva. A megoldás, hogy ritkítják az aljnövényzetet, átláthatóbbá teszik a sírkerteket. Megerősítik a járőrszolgálatot, ahogy a Belvárosi temetőben az igazgató elrendelte; polgárőrök segítik a munkájukat.

Nyomravezetői díj

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője tegnap 200 ezer forintot ajánlott fel a nyomravezetőnek, ha az elkövető személyével kapcsolatban pontos adatokkal rendelkezik, és közvetlenül segíti a rendőrség munkáját. A 107-es, 112-es segélyhívószámon vagy a Telefontanú 80/555-111-es telefonszámán lehet bejelentést tenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!