Szeged és környéke

2011.09.16. 22:48

Friss musttól a jégborig: vasárnapig várják a vendégeket a 2011-es Bor téren

Szeged - Magunk készítette mustot kortyolgattunk az Ujvári Pincészet Dóm téri standján. Körbejártuk a Bor tér faházait: különlegességekre vadásztunk.

Munkatársunktól

– A szőlőfürtöket a darálóba tesszük, innen a cefrét átöntjük a présbe. A mustot derítjük, majd 75 fokon pasztőrözzük – magyarázta a mustkészítés folyamatát [namelink name="Ujvári Csaba"] borász. A Dóm téri Bor téren ma és holnap hat órától még bárki bekapcsolódhat a munkába az Ujvári Pincészet standján. Itt kóstolhatjuk meg Szeged borát is, amely cserszegi fűszeres, rajnai rizling és minimális zalagyöngye keveréke. – Sokan még mindig nem tudják, hogy Szegeden is működik pincészet. Megkérdezik, honnan hozzuk a szőlőt, és rácsodálkoznak, amikor megmondjuk, hogy itt terem – magyarázta a szegedi borász, akitől megtudtuk: az elmúlt napokban vajdasági és szerbiai vendégeket is megkínáltak.

A hétvégén bárki ellesheti a mustkészítés tudományát Ujvári Csabától a Dóm téren. Fotó: Schmidt Andrea

A hétvégén bárki ellesheti a mustkészítés tudományát Ujvári Csabától a Dóm téren.
Fotó: Schmidt Andrea

Vasárnapig 55 borász várja a Dóm térre a látogatókat: balatoni, tokaji, szekszárdi nedűket is kóstolhatunk. A rendezvény díszvendége a Pannonhalmi Apátság Pincészet, amely 2010-ben elnyerte az Év Pincészete címet. A fogadalmi templom előtti stand legkülönlegesebb bora az Infusio 2009, amely latinul betöltést jelent. A bencések ezt a bort csak legnagyobb ünnepeiken itták – tudtuk meg Kájári Lindától. Az idegenforgalmi asszisztens elmondta: Pannonhalmán 996 óta foglalkoztak a bencések szőlőtermesztéssel és borkészítéssel, évszázadokon át mindig az adott kor legmagasabb szintű szőlő- és borkultúráját művelték. A II. világháború után a szőlőbirtok és a pincészet állami tulajdonba került. 2003-ban épült fel a Pannonhalmi Apátság Pincészet, amelynek különlegessége, hogy a Szent Márton-hegyre épült.

Borok Pannonhalmáról.Fotó: Schmidt Andrea

Borok Pannonhalmáról.
Fotó: Schmidt Andrea

Angliában és Franciaországban díjnyertes bor volt, s számos hazai elismerést is besöpört a tarcali Tokajicum Borház Reneszánsz Cuvée-je. A jellegzetes, mediterrán ízű nedű az aszalt gyümölcsök, a füge és a mazsola zamatát idézi. Ugyanitt jégbort is kortyolhatunk: a szőlőt december elején, mínusz 8–9 fokban szüretelik, így nem aszúsodnak el a szemek, és magas százalékban megőrzik cukortartalmukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!