Szeged és környéke

2008.06.10. 21:07

Gyógyvizes torna a nyiroködéma ellen

Szeged - Új kezelési eljárást tesztel a szegedi egyetem bőrgyógyászati klinikája a Hunguest Hotels Zrt. támogatásával.

Munkatársunktól

A szegedi egyetem bőrgyógyászati és allergológiai klinikája tavaly szerződött kutatás-fejlesztésre a Hunguest Hotels Zrt.-vel. Két témában működnek együtt. A világon egyedülálló terápiás eljárást dolgoznak ki közösen a nyiroködéma kezelésére. A bőrklinikán ezáltal lehetővé válik a nyiroködéma eredményesebb gyógyítása, mert alapkutatásokkal vizsgálják a keringési zavarok okozta gyulladást és túlzott folyadékfelhalmozódást, valamint alkalmazott kutatásokat végeznek a betegek életminőségének javítására. Az első év azzal telt, hogy dr. Szolnoky Győző vezetésével megszerezték a klinikai vizsgálatokhoz szükséges engedélyeket, elkészítették a betegtájékoztatókat és a kezelés leírását, valamint beszerezték a mérésekhez szükséges berendezést – tudtuk meg az együttműködés első szakaszáról dr. Kemény Lajos tanszékvezető egyetemi tanártól.

A speciális gépi érmasszázst végez Varga Enikő gyógytornász. Fotó: Miskolczi Róbert

A speciális gépi érmasszázst végez Varga Enikő gyógytornász. Fotó: Miskolczi Róbert
A következő egy-két évben a nyiroködémás betegeket két csoportra osztva vizsgálják a szegedi bőrklinikán. Az egyik csoportot a megszokott klinikai nyiroködéma-mentesítő terápiával kezelik, a másikat az új kombinált eljárással. Ebben az az újdonság, hogy a betegek a klinikai standard nyiroködéma-mentesítő kezelésen kívül egy speciális, termálvizes fürdőt, illetve a vízben végzett speciális tornát is kapnak. A remények szerint e kombinált kezelésben részesülő páciensek lesznek hamarabb tünetmentesek, és a tünetmentesség tovább fenn is marad.


– A fejlesztés alapja az, hogy a nyiroködéma kezelésében részben jelenleg is alkalmazunk kézi, illetve gépi masszázst. Ezt egészítjük ki a gyógyvízben tornával, hogy kihasználjuk a meleg víz hidrosztatikus nyomását és keringésjavító hatását – magyarázta dr. Kemény Lajos. Mivel ezt a kombinált eljárást a világon még sehol nem alkalmazzák, a következő hónapokban a gyógyvizes terápia gyakoriságát és időtartamát is be kell állítani. Az első eredményeket fél év múlva várják.

Dr. Kemény Lajos: A világon egyedülálló eljárást dolgozunk ki közösen. Fotó: Frank Yvette

Dr. Kemény Lajos: A világon egyedülálló eljárást dolgozunk ki közösen. Fotó: Frank Yvette
Ha a hatékonyság bebizonyosodik, akkor a Hunguest Hotels Zrt. által megszervezett együttműködés keretében a szegedi bőrgyógyászati és allergológiai klinika az általa létrehozott közhasznú társaság bevonásával az újonnan kialakítandó Ligetfürdő gyógyászati részlege területén kezelő- és orvosi helyiségeket alakít ki. Ez lehetővé teszi a betegek átfogó kezelését és teljes körű orvosi vizsgálatát. Ezáltal a régióban a világújdonság új szolgáltatásként a Ligetfürdő átadásakor már a következő év végén rendelkezésre állhat a nyirokkeringési zavarok megelőzésére és az annak nyomán kialakuló végtagvastagodás, -vizesedés gyógyítására.

A műszertesztelés is pénzbe kerül

A szegedi bőrklinika számára a Hunguest Hotels a pigmentált elváltozások és bőrdaganatok diagnosztikai eszközeinek tesztelését is lehetővé tette. A kipróbált műszerek olyan digitális adatrögzítésre szolgálnak, amelyek – akár egy gyógyfürdő egészségcentrumában – kiszűrik a veszélyes bőrelváltozásokat, és orvoshoz továbbíthatók.

(X)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!