Szeged és környéke

2009.01.17. 15:29

Hamarosan jön a virtuális Szeged

Szeged - Gömbapanorámák révén rövidesen egész Szeged bejárható lesz. Mintegy 24 ezer fotó már a helyén van.

Bálint Csaba

Mint arról korábban már beszámoltunk, szegedi egyetemisták egy év alatt 30 ezer fotót készítettek Szegedről. A város szinte minden utcáját méterről méterre megörökítették. Tavasszal - terveik szerint - először indulhatunk virtuális sétára Szegeden, nagy felbontásban.

Hajdu Anita (23) történelem szakos hallgató, Somorjai Tamás (30) építészmérnök, Vízvári Gergely (28) pedig programozónak készül, emellett gyakorlatvezető az egyetemen. Érdeklődési körük tehát alapvetően más, sok mindenben különböznek. Egyben azonban nagyon is hasonlítanak egymásra: szinte minden szabadidejüket a virtuális Szeged megépítésére fordítják.

A különleges robogót, amelyről a fotók készülnek, már bemutattuk egyszer, mégsem árt talán az ismétlés. Tamásék munkamódszere, bár nem bonyolult, első hallásra nehezen érthető.

Tamás, Ancsa, Gergő, és a különleges robogó.

Egy robogóra egy oszlopot, annak végére egy 180 fokos szögben fényképezni képes gépet szereltek. A halszemoptikás fényképezőgéppel tízméterenként három nagy felbontású fotót készítettek. Az egy pontból rögzített képeket végül egy teljes 360 fokos képpé, azaz gömbpanorámává alakítják, így egy számítógép, az internet és egy szoftver segítségével hamarosan bárki körülnézhet a város tízezer különböző pontján. Harmincezer képből ugyanis pontosan ennyi gömbpanoráma készül el. Nemcsak körbe-körbe foroghatunk a képeken, hanem fel és le is nézhetünk. Éppen úgy, mintha magunk is az utcán állnánk. Sőt mivel lefényképezett utcaképek egymástól nem több mint 10 méterre vannak a valóságban, egyikből a másikba kattintva úgy
érezhetjük: valóban sétálunk Szegeden. Kattintson a képre, és húzza az egeret!



A projekt befejezését kicsit optimistán becsülték meg a fiatal fejlesztők. Januárra akarták befejezni, de tavaszig már biztosan várni kell a teljes Szeged-térképre. Egyelőre Tápé, Újszeged, Alsóváros és Móraváros készült el, de ez sem elérhető még. Az eddigi eredményekbe viszont már
betekinthetünk, ha ellátogatunk a már működő www.joszegeden.eu weboldalra, ahol kipróbálhatjuk a virtuális sétát.


"http://share.picsearch.com/videohosting/public/psswfobject.js">


var so = new

SWFObject("http://csp.picsearch.com/players/mediaplayer.swf?customimage=http%3A//csp.picsearch.com/img/7/B/c/Q/thumb_7BcQiwAbSFmcxmlj70bseA/8.jpg&playlist=http%3A//csp.picsearch.com/playlist%3Fauth%3Dqq_UsAXDqh4yLrMGVCL7Wra9rqi1h-hBp632mFCFEQVoy1oUaH1RvMyuyxTj8-SaulvNIW5zfKFsQ_jUbXdbJolGforD8IlX1z-RCCPTInX_kcqVloFDerp44sADn2z12uz7bEY8zJqVdOm_Amy5TFaYHMLq7Q8lnN9dvOEtaHnRbjVZCbCAZ-_gpo-so-i0NsFXlpfeDvusXueylX95p3RSlL356gsO&fullscreenpage=fullscreen%3Fpermaid%3D7BcQiwAbSFmcxmlj70bseA&fsreturnpage=main%3Frequest%3Dframe%26permaid%3D7BcQiwAbSFmcxmlj70bseA&repeat=list&allowfullscreen=true&", "mediaplayer", "320", "277", "8", "#F5F5F5");

so.addParam("quality", "high");

so.addParam("width", "320");

so.addParam("height", "277");

so.addParam("allowScriptAccess", "always");

so.addParam("allowFullScreen", "true");

so.write("7BcQiwAbSFmcxmlj70bseA");

// ]]>

A fiatalokat novemberi cikkünk után sokan felkeresték. Számos érdeklődő akadt. Ki ebben, ki abban tudna segíteni, mások együttműködést ajánlottak. Leginkább a navigációval foglalkozó fejlesztő cégek érdeklődtek a projekt iránt. Egyelőre csak tapogatóznak a lehetséges partnerek. Ancsa, Tamás és Gergő az önkormányzatot is felkereste ötletével, már két tárgyaláson is túl vannak - mondja Tamás, akit éppen munka közben értünk el telefonján. A városházán további tanulmányokat kértek, terveket készíttettünk tehát, és azokat beadtuk, ahogy kérték. Most arra várunk, hogy megkeressenek minket, és megbeszéljük a továbbiakat. Az indulást talán tudná is támogatni a város, de később önellátóvá szeretnénk válni, azaz a saját reklámbevételeinkből fenntartani a virtuális térképet, frissíteni, ha kell. Rengeteg lehetőség rejlik még az alapötletben, ezeket is szeretnénk kiaknázni - sorolja Tamás az eddig elért eredményeket. Bízunk benne, hogy ez sikerül.

Címkék#turizmus

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!