Szeged és környéke

2014.05.21. 21:06

Hamarosan neten kereshető a háború előtti lapszámok szövege

Szeged - 1910-ben ezen a napon látott napvilágot a Délmagyarország. Lapunk az egyetem Klebelsberg Könyvtárával és a Somogyi-könyvtárral karöltve ünnepel: hamarosan elérhetővé válik a Délmagyarország online archívuma.

Munkatársunktól

Amint azt többször hírül adtuk, a két nagy könyvtár közös projektként digitalizálja az ország legidősebb vidéki napilapját. Az óriási munka a kezdetektől 1945 végéig készült el. A lap hamarosan megjelenő archívumában nemcsak az egyes lapszámokat lehet majd elérni, de a teljes szövegben is lehet majd keresni.

A piros betűs napját ünneplő Délmagyarország életének első harmadából a kerek születésnapi számokat néztük meg. A legelső szám 1910. május 22-én vasárnap jelent meg 64 fekete-fehér, kép nélküli oldalon a város és környéke, az ország és a nagyvilág híreivel. A lap első születésnapján Róna Lajos szerkesztő idézi fel a kezdeteket.

„Az emberek megálltak az utcán, és lapozgattak, összebújtak a kávéházakban, és studíroztak, kicserélték és összeadták lelkesedő szavukat, bámultak, csodálkoztak és szörnyülködtek (...) a betűk seregének új harsonája, a Délmagyarország" láttán. Az ötödik születésnapon ünneplés helyett az első világháború foglalta el a címlapot a felszólítással: lehet új hadikölcsönt jegyezni.

Róna Lajos szerkesztő cikke 1911. május 23-án. Nagyobb méretért kattintson!

Róna Lajos szerkesztő cikke 1911. május 23-án. Nagyobb méretért kattintson!
1920-ban ezen a napon a világégést lezáró béketárgyalás volt a legfontosabb, annak is az elakadása, hiszen a magyar tárgyalódelegáció visszaadta megbízatását.

1930. május 22-én parlamenti tudósítás állt az élen a közszállítással kapcsolatos panamák miatt. Lapunk 30. születésnapján a második világháború volt a főtéma: „Előretolt német páncélos egységek elérték a La Manche-csatornát".

Délmagyarország címoldalak 1915-1945 között. Fotó: DM (galéria)

1945. május 23-án a világháború európai lezárásáról szólt a vezető anyag: „A szövetséges közigazgatás ujjlenyomatot vétet fel minden némettől" és „A szovjet nem akarja kiirtani a békés német lakosságot".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!