Szeged és környéke

2019.08.26. 19:33

Hatezer gólya Szegeden: megkezdődött a beiratkozás az egyetemen - fotógaléria

Több mint hatezer elsőéves kezdi meg tanulmányait jövő héten az Szegedi Tudományegyetemen. Ők már a héten ellepik a várost, a beiratkozás mellett ugyanis számos programmal várják őket.

Hajó Edina

– Anglisztika szakra járunk majd, azért, mert jól ment az angol a gimiben – magyarázta a makói Tóth Viktória és az ambrózfalvi Porotovics Zsuzsanna. A lányok a makói József Attila Gimnáziumban végeztek, és együtt döntötték el, hogy Szegeden folytatják tanulmányaikat. Mindkettőjükkel hétfőn találkoztunk, tegnap kezdődött ugyanis a beiratkozási hét. Az elsősöket előre egyeztetett időpontban a József Attila Tanulmányi és Információs Központban várták, akiknek nemcsak erre az adminisztratív lépésre volt lehetőségük.

Megkezdődött a beiratkozás az egyetemen - GALÉRIA. Fotó: Frank Yvette

– Egész hetes programot szerveztünk, amelynek keretében a gólyák lehetőséget kapnak arra, hogy megismerjék a várost, az egyetemet, és megkapják a tanulási folyamatokhoz szükséges információkat. Az egyetem egyik sajátossága, hogy számtalan irodával és szolgáltatással segítik a hallgatókat, ilyen például a kulturális és a karrier iroda – mondta a megnyitón Gellén Klára oktatási rektorhelyettes.

Ötletgyáros vagy akár felfedező

Megtudtuk, rapid könyvtártúra, az egyetemi épületek között közlekedő Hop-On Hop-Off buszjárat, interaktív játékok és csocsóbajnokság is várja az SZTE-e gólyákat egészen szombatig. Az egyetem több mint 6100 új hallgatója vehet részt elsőként az SZTE+ programban, amely a beilleszkedést, a középiskolából a felsőoktatásba történő váltást könnyíti meg. Ezzel segítik a hallgatókat diplomájuk megszerzésében, felkészítik őket a munkaerőpiaci elvárásokra, és fejlesztik problémamegoldó képességüket. A program három fokozatában – bronz, ezüst, arany – különböző kihívások teljesítésével fejlődhetnek a diákok, és kerülhetnek be az egyetem kiváltságos hallgatói közé. Minden fokozatnak négy alkategóriája van: ötletgyáros, megvalósító, professzionális, felfedező.

Felsőbb évesek segítik a gólyákat

A Hop-On Hop-Off buszjáratok fél óránként indulnak minden nap 9 és 16 óra között, és több mint 15 egyetemi épületet érintenek, a kari épületek mellett például az SZTE Sportközpontot, a Dugonics téri Rektori Hivatalt és a Füvészkertet is. Az elsősöket felsőbb éves hallgatók várják a buszmegállókban és bekísérik őket az adott karra, megmutatják nekik, hová járnak majd szeptembertől.


Porotovics Zsuzsanna elmondta, a felsőbb évesek nagyon kedvesek voltak velük és a beiratkozás is zökkenőmentesen zajlott. Míg ő bejárós lesz, addig ambrózfalvi barátnője a Móra Ferenc Szakkollégiumban lakik majd, ahová már be is költözött.






 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!