Szeged és környéke

2008.01.10. 19:57

Hazatért Csantavér csillaga

Csantavér - A Csillag születik televíziós tehetségkutató show-műsort a csantavéri Utasi Árpád nyerte. A tizennégy éves vajdasági fiú szegényes körülmények között, de boldogan él. Az egész falu szereti, amit Árpi szerényen vesz tudomásul. A nagy mesemondó színész szeretne lenni, de a tanulás nem az erőssége.

Cs. Gát László

A szegény legényke, miután meghódította Magyarországot, és belopta magát az emberek szívébe, hazautazott Budapestről vajdasági otthonába, Csantavérre. A 14 éves Utasi Árpi, a Csillag születik műsor győztese a fényből, a csillogásból visszatért az ő valós életébe, a nyomorba. Nyert ugyan 12 millió forintot, és egy személygépkocsit is, de egyelőre ebből még semmit sem látott.

Fotó: Schmidt Andrea

A düledező, földpadlós ház udvarán egyelőre csak egy lovas kocsi áll, ami kitűnő búvóhelye a csirkéknek és a szőke fiú imádott kutyájának, Bobinak. Amikor belépünk a kapun, a német juhász megrángatja nadrágszárunkat, jelezvén, hogy ő az úr a háznál. Aztán visszafekszik a hóba. Nem kívánkozik az ajtón belül, hiszen a házban sincs melegebb. Mi ugyan nem vetjük le a nagykabátot, de az otthon tartózkodó Utasi gyerekek, a kétéves Melánia, a 16 éves Renáta, a nagy mesemondó és az édesanya, Erzsike egy szál pulóverben, zokniban üldögélnek. Hozzászoktak, hogy csak nagy ritkán gyújtanak be az olajkályhába és a lyukas fáskályhába. Egyetlen égő pislákol a plafonon, néhány perc eltelik, mire a szemünk megszokja az állandó félhomályt.

A labdanyomok nem véletlenül kerültek a falra, Renáta pingálta oda. A legidősebb lány azt is elújságolja, hogy édesapja és a 11 éves Annamária a tanyán szárat hord, ezért nincs itthon. Árpi pedig boldogan mutatja a bedeszkázott, ablak nélküli gyerekszobában azt a két laptopot, amit már megkapott a kereskedelmi televíziótól.

– Biztosan megérkezik a pénz is – mondja az anyuka, aki nem izgatja magát, hogy az első egymilliót még nem utalták át. A csillogó szemű, őszinte tekintetű fiú sem aggódik, de azt már tudja, hogy házat vesznek.

– Elmentem, és megnéztem egy szép, nagy házat kívülről. Ha megvesszük, közel leszek a barátaimhoz – újságolja lelkendezve a hetedik osztályos fiú.

Bohém nagybácsi

Sokakban felmerülhet, honnan származik Árpi mesemondó tehetsége és színészi képessége. Siflis Mária, a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola fejlesztő pedagógusa is kíváncsi volt az Utasi családra. Ezért megvizsgálta a családfát. Kiderült, Árpi színészi képességét nagybátyjától örökölhette. – Árpi nagyon hasonlít a bohém férfira, aki nagyon jól tudott történeteket mesélni. Színész azonban nem lett belőle.  – Csak góré legyen az udvaron – teszi hozzá Erzsike, aki a fiára bízza a ház kiválasztását. A kukoricatároló azért fontos a család számára, mert állattartásból élnek. Bár a hízókat és a malacokat nemrégiben mind levágták. A jószágokat nem akarták áron alul eladni.

Kiszámoljuk: Árpi annyit keresett meséivel, amennyit édesapja ötven év alatt tudna előteremteni. Arról viszont fogalmuk sincs, mibe kerülhet egy száz négyzetméteres, fürdőszobás, összkomfortos ház Csantavéren.

A falu egyik vendéglátóhelyén, a Kocsis kocsmában viszont naprakészek az emberek. Az ingatlanárakban jártas Káriusz István és haverjai úgy gondolják, nyolcezer euróért, azaz kétmillió forintért Utasiék már meg tudják venni a házat. A kocsmáros, Kocsis Ferenc is jóváhagyólag bólogat, és azt mondja, higgyük el, senki nem irigyli a pénzt Árpitól. Az alpolgármester, Forgó Lóránt, a két hentes asszony, Bicskei Rozália és Kelemen Berta valamint a szomszéd, Vörös Zoltán is úgy véli, jobb helyre nem kerülhetett volna a pénz. De a nyolcezres faluban nagyon sokakban felmerül: hogyan tör ki Árpi a környezetéből? Tudja-e kamatoztatni tehetségét?

Törley és Matuska Szilveszter is csantavéri

Nem egy csillag született már a vajdasági, magyar anyanyelvű Csantavéren, amely Szegedtől mindössze hatvan kilométerre fekszik. A nyolcezres faluban alig tudnak szerbül. A településen hetvenöt százalékos a munkanélküliség. Pedig micsoda tehetségek kerültek ki a faluból! A pezsgőgyáros, Törley József is itt született, pontosan 150 éve. Szintén csantavéri az énekes Dér Heni, Földi László színész, Dudás Károly író, Hernyák György rendező és Bakos Árpád népzenész. No meg a hírhedt Matuska Szilveszter is csantavéri, aki 1931. szeptember 13-án éjszaka a nemzetközi gyorsvonat alatt felrobbantotta a biatorbágyi viaduktot. Tizenketten haltak meg.  A csantavéri Hunyadi János-iskola igazgatója, Szedlár Erika nagyon tapintatosan próbál válaszolni a kérdésre. Véleménye szerint Árpi mellé pedagógusokból álló csapat kellene, hogy pótolni tudja lemaradásait. Nem említi az igazgatónő, de a biológia pótló órán megtapasztaljuk: Árpi kicsit nehezen olvas, és gondjai vannak az írással is.

– Szeretem az állatokat és a növényeket is. A meséken kívül a biológia a kedvencem – magyarázza a halk szavú fiú. A tanárnő, Dér Magdolna – aki közeli rokonságban áll a Megasztár egyik üdvöskéjével, Dér Henivel – viszont megjegyzi: remélem, Árpi, holnap is bejössz az órára. Árpi bólint, pajkosan elmosolyodik, és rákacsint osztálytársaira.

– Szoktam suliba járni – nevet Csantavér csillaga. A szája sarkából hozzáteszi: bár az is igaz, hogy otthon nem nagyon veszem elő a könyveket.

– Jó fej az Árpi. Csuda mód tud mesélni, és egyáltalán nem hordja fenn az orrát, hogy ő most sztár – halljuk osztálytársnőitől, Kovács Rebekától, Hernyák Tündétől, Solymosi Anitától és Tukacs Nikolettától. Árpin látszik, jólesik neki a lányok szeretete, és ha már itt tartunk, azt is elmondja: kapott rajongói szerelmes leveleket Magyarországról. De egyelőre még nem válaszolt, ahogy mondja, ráér még a szerelmeskedésre. Aztán búcsúzóul mond egy mesét és egy bendegúzos monológot az Indul a bakterházból. Rettentően élvezi a szereplést. Nem véletlen, hogy színész szeretne lenni. De azt is tudja, hogy rengeteget kellene még tanulnia. És ahogy mondja: ez itt a bökkenő!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!