Szeged és környéke

2016.12.05. 18:30

Honlapja a legkisebb falunak is van - kérdés, frissítik-e

Még a legkisebb településeknek is van saját honlapjuk, amelyről elvileg a legfrissebb helyi hírekről is lehet informálódni. Van, ahol ezt nagyon komolyan veszik, még webes híradót is készítenek. Más település weblapján még novemberben is a nyári hőségriadó a legfrissebb információ.

Tombácz Róbert

Idén indított teljesen új honlapot Bordány, ahol szinte napi frissítéssel futnak a legújabb közügyekkel, szolgáltatásokkal, turizmussal, oktatással, egészségüggyel, pályázatokkal és számos más témával kapcsolatos hírek, információk. A keresgélést segíti a honlap átlátható elrendezése is.


Facebookon, Youtube-on is tolják


– Azért tartottuk nagyon fontosnak a honlap fejlesztését, mert manapság így tudjuk legjobban eljuttatni az információt a középkorú bordányiakhoz. Arra is nagy hangsúlyt fektettünk, hogy okostelefonon is jól olvasható, könnyen áttekinthető legyen a weboldalunk. Az idősebbeknek kétoldalas hetilapot készítünk az aktuális információkkal. Mivel a fiatalok életében a Facebook a legfontosabb, a település Facebook-oldalára is folyamatosan töltjük fel az információkat, képeket, videókat – mondta el [namelink name="Kiss-Patik Péter"] alpolgármester.


Rendszeresen készül saját híradó is, amit a YouTube-on lehet megnézni. – Jók a visszajelzések. A Facebook-oldalunkat több mint 2300-an kedvelik, heti 4500 látogatója van, az önkormányzati honlapot is naponta 210-en nézik meg – összegzett az alpolgármester, aki maga is részt vesz a hírgyártásban. Rajta kívül a polgármester, a faluház vezetője és egyik munkatársa is besegít a munkába. Egyikük sem profi, és mindannyian önkéntesen, „társadalmi" munkában hozzák a híreket, frissítik a webes felületeket.


Közepesnél nagyobb figyelemmel


A Bordányhoz hasonló lakosságszámú Zákányszék hivatalos honlapján is megtalálhatók a fontos, közérdekű információk, és a község nevezetességeinek – például a madárkert, a tanyamúzeum – honlapjaira, Facebook-oldalaira is elviszi a látogatót, de a híreket itt nagyjából hetente frissítik, elavult információkba is belefut a látogató. Havi bontásban olvashatók rajta a régebbi hírek is, videótára főleg archív anyagok gyűjteménye. Viszont elolvashatók a honlapon a település nyomtatott lapjának, a Kis Újságnak a korábbi számai is.


– Közepesnél nagyobb figyelmet fordítunk a honlap karbantartására, amit egy helyi civil szervezet végez. Ők fazonírozzák az intézményektől kapott híreket, töltik fel a honlapra, frissítik a Facebook-oldalunkat, archiválnak, és készítik, illetve viszik ki az 1100 példányban kiadott ingyenes Kis Újságot is – mondta el [namelink name="Matuszka Antal"]. A polgármester hozzátette, az egyesület évi egymillió forint önkormányzati forrásból oldja meg a feladatot, ami szinte önköltségi ár.


Szegényes tartalom


Ópusztaszer azon települések közé tartozik, amelyek nem sok energiát fektetnek saját honlapjuk frissítésébe. A főoldalon látható hirdetmény – amelyben nagyobb családokat igyekeznek a településre csábítani – hónapok óta oldalnyitó információként szerepel. Közvetlenül alatta a június végi hőségriadóra figyelmeztetik a lakosságot.


A szegényes honlapról hiába próbálunk a község történetéről információt szerezni vagy a felkínált virtuális sétára indulni. Hiányoznak az önkormányzati döntésekről szóló információk is. A település Facebook-oldalán nincs tartalom, így onnan sem lehet informálódni. Szerettük volna megkérdezni a polgármestert, mi az oka, hogy láthatóan nem frissítik honlapjukat, de [namelink name="Makra József"]et többszöri megkeresésünk ellenére sem értük el.

Facebookra költöztek a legfrissebbek


Bár Ásotthalom hivatalos honlapján sok történeti, önkormányzati, turisztikai és más hasznos információ található, friss helyi hírekért nem a legjobb választás ide látogatni. Helyette a Facebookon érdemes nézelődni, de nem a település profilján, azon ugyanis mindössze egy pizzériareklám található. A legfrissebb híreket az Ásotthalom jelentkezik  – rádióműsor profilján lehet elolvasni, meghallgatni, amelyet a helyi rádió munkatársai készítenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!