Szeged és környéke

2016.03.28. 20:33

Így ünnepelték Csongrád megyében a húsvétot - Lány nem maradt szárazon

Csongrád megye - Több mint ezren ,,szurkoltak" az olimpiai locsolócsapatnak Ópusztaszeren, ahol a hagyományőrző lányok közül senki sem maradt szárazon. Sándorfalván szombaton locsolkodtak, Mórahalmon is megtelt a Mini Hungary Park húsvétra, Algyőn pedig eleve vízbe bújtak az ünneplők.

Segesvári Csaba

– Jaj, de jó illatú vagyok – mondta a hagyományos vödrös locsolás után [namelink name="Polyák Bernadett"]. A kislány anyukájával és makói nagymamájával töltötte a húsvétot az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, ahol a családot a menyecskékkel ellentétben már nem vízzel, hanem kölnivel találták meg a fiatal fiúk. Igaz Mihályné úgy emlékezett, élvezte a fiatalkori locsolkodást, még akkor is, ha a kannával hideg vizet húztak neki a kútból.


A család egyike volt annak a sok ezer embernek, aki a szabadban töltötte a húsvétot. Három helyszínen elevenítették fel a régi időket a történeti emlékparkban, még a bőrig ázott fiatal lányok is élvezték a látványos locsolást. Ez nem meglepő, hiszen a fiúk kézmeleg vízzel készültek a szentesi és a makói tanyához.

 

Lány nem maradt szárazon. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Nemcsak Ópusztaszeren, hanem Sándorfalván is a hagyományőrzésé volt a főszerep. Az érdeklődők lovas kocsin járták be a várost, a gyerekek tojást festhettek, állatokat simogathattak. Nem maradt el a vödrös locsolás sem, a csikósok vize elől sikítva menekültek a lányok. Mórahalmon a Mini Hungary Park is a húsvétolókat várta, ahol nemcsak a kalácsot, hanem a látogatókat is megáldották. Az algyőiek pedig eleve vízbe bújtak, hiszen a húsvéti vetélkedőt és tojásfestést is a Borbála Gyógyfürdőben rendezték.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!