Szeged és környéke

2017.06.10. 11:06

Itthoni árakon telefonálhatunk az Unió országaiban

Csongrád megye - Én viszem magammal azt az embert, akivel beszélgetni akarok, így nem kell hozzá roaming - mondja Lili a kézenfekvőt, hozzátéve, ha nagyon kell, keres magának wifit, és ír annak, akinek szeretne.

Kovács András

Tudta?


Az Unión belüli határ – Ausztria, Horvátország, Románia, Szlovákia, Szlovénia – mellett élőknek, ingázóknak nem kell foglalkozniuk azzal, hogy telefonjuk éppen melyik hálózatra kapcsolódik. A szerb és az ukrán határ mentén viszont óvatosnak kell lennünk, honnan indítjuk hívásunkat, hiszen ez a két állam nem tagja az Uniónak.

Június 15-étől az Európai Unión belül felárak nélkül lehet mobiltelefonunkról hívást kezdeményezni és fogadni, SMS-t írni és internetezni. A jövőben belföldi áron kell szolgáltatni azoknak, akik az Unión belül külföldre utaznak.


A változtatás a turistákat, az időszakosan külföldön dolgozókat és tanulókat, illetve a határ menti ingázókat is érinti – legyen feltöltőkártyás vagy havidíjas az előfizető. Fontos, hogy az Unión kívül Izlandon, Liechtensteinben és Norvégiában is él a kedvezmény, Svájcban azonban nem.

 

Kocsis Lili: inkább magammal viszem a beszélgetőpartnerem.

Kocsis Lili: inkább magammal viszem a beszélgetőpartnerem.

Jó tudni, hogy az új feltételek csak azokra az előfizetőkre vonatkoznak, akik a szolgáltatójuk tagállamában élnek, és csak időszakosan keresik fel az uniós tagállamokat, például nyaraláskor vagy üzleti úton. Ha négy hónapból megállapítható, hogy az ügyfél jellemzően nem Magyarországon tartózkodik – rendszerint külföldön telefonál, netezik, mert ott dolgozik –, akkor a szolgáltató figyelmezteti. Ha ezután sem változtat „fogyasztási vagy jelenléti szokásain", felárat számíthatnak fel a roamingolásra. Hívás esetén percenként körülbelül 20, SMS-nél 8, adathasználatkor Mbyte-onként 18 forint a többletdíj.

 

2,4 millió embert érint


Az elmúlt három évben a 14 év feletti lakosság mintegy 30 százalékát – ez 2,4 millió ember – érintette a roaming, ennyien jártak külföldön. Csupán kétharmaduk használta azonban a mobilját, a többiek – vélhetően a magasabb költségek miatt – nem. Eddig a külföldön telefonálók harmada vásárolt kiegészítő roamingcsomagot, az Unión belül, ezután erre nem lesz szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!