Szeged és környéke

2019.07.11. 09:49

Jelentős lemaradást pótol az egyetem az újonnan készülő atlétikai centrummal

Szeged - 1,6 milliárdból épül új atlétikai centrum a Hattyas soron a régi laktanya helyén, az egyetem új létesítménye a nemzetközi szabványoknak is megfelel majd. Az SZTE kancellárja szerint jelentős lemaradást pótolnak kormányzati forrásból, miközben az intézmény vonzerejét is növelik a külföldiek körében.

Kiss Anna

1,6 milliárdból épül új atlétikai centrum a Hattyas soron a régi laktanya helyén. Az Egyetem új létesítménye a nemzetközi szabványoknak is megfelel majd. Az SZTE kancellárja szerint jelentős lemaradást pótolnak kormányzati forrásból, miközben az intézmény vonzerejét is növelik a külföldiek körében.


Március végén jelentette be egy sajtótájékoztatón Bartók Csaba, a szegedi Fidesz elnöke, hogy a Modern Városok programban 2,1 milliárdos kormányzati támogatás érkezik atlétikai fejlesztésre, így az ifjúsági centrum és a fedett uszoda építése mellett újabb sportfejlesztésekkel gazdagodik a város. Ebből a forrásból épül meg a Szegedi Tudományegyetem Hattyas sor 6-8. szám alatti sportközpontja helyén egy atlétikai centrum 1,6 milliárd forintból. A nemzetközi szabványoknak megfelelő centrum előnyeit az SZTE hallgatói mellett az egyetemi sportegyesületek, a város polgárai, amatőr és versenysportolói, valamint a szegedi közoktatásban tanulók is élvezhetik. A 21. századi sportlétesítmény a rangos hazai megmérettetések mellett nemzetközi versenyeknek is helyet ad majd.

1,6 milliárd forintból épül új atlétikai centrum a Hattyas soron a régi laktanya helyén.Fotó: Kuklis István - GALÉRIA

– Az egyetem sportlétesítményeinek európai szintre emelése égetően szükséges, hiszen az egyetem nemzetközi megítélése, hallgatóinak elégedettsége, vonzereje nagyban függ ettől is. Az egyetem felelősségérzete saját munkavállalói, hallgatói, a város és a régió lakossága iránt abban fejeződik ki, hogy az intézményfejlesztési tervben megfogalmaztuk: Egészségfejlesztő Egyetem kívánunk lenni. Az ország egyik legjobb egyeteme méltatlan helyzetben van a sport tekintetében, hiszen ha megnézzük, hogy Pesten milyen infrastruktúra van, Debrecennek milyen stadionja van, Pécsett milyen fejlesztések valósultak meg, akkor jól látszik, hogy itt az idő a megújulásra. A Centrum az első lépcsője a korszerűsítésnek. A sportközpont sok célt szolgál, nemcsak a diákok vagy épp a dolgozók sportolását, hanem a sportegészségügyi felméréseknek, kutatásoknak is otthont ad, de a testnevelők, edzők képzésében is fontos szerepe van, ezért is lényeges, hogy a legmodernebb technikák álljanak rendelkezésünkre – hangsúlyozta Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja. Hozzátette, jelenleg a tervek kidolgozása zajlik, a kivitelezési munkálatokat várhatóan jövő év elején kezdik el. Rámutatott, nem párhuzamos funkciókat szeretnének kialakítani az újonnan épülő Ifjúsági Centrummal vagy az uszodával szemben, hanem összehangoltan dolgoznak a város azon intézményeivel, akik partnerek ebben.


Az atlétikai centrum kialakítása mellett az egyetem tervei között szerepel a Topolya sori Sportcsarnok fejlesztése és egy korszerű multifunkciós sportcsarnok építése is. A kancellár szerint a nemzetközi képzés az Egyetem és a régió egyik legjelentősebb exportcikke, az Egyetem vonzerejét nagyban növelik a magas szintű sportlétesítmények, kollégiumok, a közösségi terek, ezért is fontosak a fejlesztések. Ha jó a campus, jók a lakhatási lehetőségek, a sportolási infrastruktúra, akkor még szívesebben tanulnak itt a magyar és külföldi hallgatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!