Szeged és környéke

2009.04.27. 21:23

José Cura: A meccs a drága, nem az opera

Szeged - José Cura kedvence a mentatea – ezzel és gyümölcsökkel frissíti fel magát a próbán és az előadások szünetében. A világsztár tenorista megértéssel fogadta, hogy Pál Tamás betegsége miatt beugrással Gyüdi Sándor vezényli a szegedi Tosca-előadásokat. Azt szeretné, ha az operát nem tartanák elitista műfajnak. Szívesen elénekelné Kalafot a Dóm téren.

Munkatársunktól

Vaszy Viktor fotója alatt, Gregor József portrészobra előtt, a nagyszínház Vaszy-szobájában próbált tegnap délelőtt [namelink name="José Cura"] és a szereplőgárda a ma esti Tosca-előadásra. Volt egy kis izgalom is reggel: kiderült, hogy a produkció dirigense, Pál Tamás vasárnap éjjel rosszul lett. Az orvos megállapította, hogy vírusfertőzést kapott, majd injekciót is adott a színház első karmesterének, aki ilyen állapotban nem tudta vállalni a próbát. Az argentin tenorsztár megértően fogadta, hogy Gyüdi Sándor főigazgató ugrik be Pál Tamás helyett – mint délutánra kiderült: nemcsak a próbákon, hanem a két előadáson is.

– Nyolc évvel ezelőtt dirigáltam utoljára a Toscát, ezért reggel, amikor szóltak, gyorsan szereztem egy partitúrát, és átnéztem – árulta el a jolly joker szerepkörbe nem először kényszerülő Gyüdi Sándor. José Cura latinos mosollyal és lelkes puszival üdvözölte fotóriporter-kollégánkat, Schmidt Andreát a próbán – emlékezett arra, milyen jó képeket készített róla tavaly a Dóm téren.

José Cura és Sümegi Eszter a Vaszy-szobában próbált. Fotók: Schmidt Andrea

José Cura és Sümegi Eszter a Vaszy-szobában próbált.
Fotók: Schmidt Andrea

Az amatőr fotós-énekes egy kupa kefirrel frissítette fel magát a próba szünetében, és elhagyhatatlan kedvencéből, a mentateából is kért egy csészével. Az előadások idejére is többféle teát és gyümölcsöt rendelt az öltözőjébe. A Toscát éneklő Sümegi Eszterrel – akiről azt mondta, elégedett vele, csak túl nagy a hangja – láthatóan hamar azonos hullámhosszra került: hasonló temperamentumúak. A szoprán megmutatta neki, mit nyilatkozott róla szombati lapunkban. A Doppingolja, hogy José Curával énekel címet a tenorista először kicsit félreértette, és hevesen tiltakozott: „Nem, én nem doppingolok! És Viagrára sincs szükségem!" A szünet egy kis anekdotázásra is alkalmat adott: José elmesélte, hogy amikor Japánban vendégszerepelt, az első este az opera komikus változatát sikerült előadniuk. A harmadik felvonás végén, amikor Tosca a mélybe vetette magát a római Angyalvárból, az üldöző katonákat játszó statiszták nem tudták, mit kell tenniük, és sorra utána ugráltak. A közönség megrendülés helyett jót kacagott.

A tenorsztár ma és holnap este énekel Szegeden.

A tenorsztár kedden és csütörtökön este énekel Szegeden.
Tegnap délután megtelt a Novotel hallja, és a sajtótájékoztatón azt is megtudhattuk, José Curát foglalkoztatja a gazdasági válság, amellyel kapcsolatban kijelentette: nyilvánvalónak tartja, ha valakinek csak 100 eurója van, és el kell döntenie, hogy ételt vesz-e belőle vagy operajegyet, akkor az előbbit választja. Ugyanakkor úgy véli, a művészetekről krízis idején sem szabad lemondani, mert a kultúra nélküli társadalom halálra van ítélve. Egy Manchester–Milan meccsre drágábbak a jegyek, mint az operaházakba, így nem szereti, ha azt sulykolják, hogy az opera egy drága és elitista műfaj. Megjegyezte: értesült róla, hogy komoly vitát váltott ki tavaly, mekkora gázsit kapott az Otellóért. Idén egy estéért járó honoráriumért két előadást énekel Szegeden. De csak azért, mert értékeli a színház erőfeszítéseit, és úgy látja, helybeli kollégái, a zenekar és a kórus is mindent megtesz a siker érdekében.

Kalaf lenne a Dóm téren

Arra a kérdésünkre, ha maga választhatna egy szerepet, mit énekelne el a Dóm téren, José Cura azt felelte: a nagy távolságok miatt a szabadtérire olyan darabban jönne szívesen, ahol kevésbé fontos, hogy a közönség lássa a főszereplők arcjátékát is. Erre ideális opera a Turandot. Kalafot hamarosan el is énekli – Zürichben.

Csőtörés

A tenorsztár tegnap reggel fúrás-faragás zajára ébredt a lakosztályában, ezért a Novotel portáján szóvá tette, hogy nem hagyják pihenni. Mint kiderült, egy csőtörést kellett sürgősen elhárítani, a hotel elnézést kért a világhírű vendégtől a malőrért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!