Szeged és környéke

2008.06.15. 22:29

Két hétig pályázható még a panelprogram

Szeged - A lakásfelújítási program három eleméről – panelrekonstrukció, kémény- és távfűtés-korszerűsítés – láthattak bemutatót a szegediek. A lakóközösségek a hónap végéig pályázhatnak.

Munkatársunktól

Országszerte hat év alatt 190 ezer panel- és téglablokkos lakás újult meg 34,4 milliárd forintos kormányzati támogatással. Homlokzatot újítottak fel, nyílászárókat cseréltek, fűtést korszerűsítettek, és ezzel akár ötvenszázalékos energiamegtakarítást értek el – összegezte az eddigi pályázati időszakot az Új Magyarország Lakásfelújítási Program szegedi bemutatóján Ujhelyi István országgyűlési képviselő. Emlékeztetett, hogy tavasszal az önkormányzati minisztérium államtitkáraként bejelentette, 2011-ig évente legalább 10 milliárd forint állami pénz áll rendelkezésre a panel- és az egycsatornás gyűjtőkémény-felújítási program folytatására.

kétféleképpen hőszigetelt üveg hatásfokát is ellenőrizhették az érdeklődők. Fotó: Karnok Csaba

Kétféleképpen hőszigetelt üveg hatásfokát is ellenőrizhették az érdeklődők. Fotó: Karnok Csaba
A panelprogramban emelkedett az igényelhető vissza nem térítendő kormányzati és városi támogatás: akár félmillió forint. Magasabb viszont a kivitelezéssel és a tűzvédelemmel szemben támasztott elvárás.

– A szegedi lakóközösségek eddig 3,5 milliárd forintos állami dotációt kaptak, ehhez a város 4 milliárd forinttal járult hozzá. A szegediek önerejét is hozzáadva közel 12 milliárd értékű lakótelep-felújítás történt – vette át a szót Solymos László alpolgármester. 27 ezer 500 panellakásból a hat év alatt 13 ezer 500 újult meg. A város idén is támogatja a panel- és a kéményprogramot. Panelrekonstrukcióra és kéményfelújításra az IKV Zrt.-hez kell benyújtani a pályázatot, június 30-áig.

Az Ökoprogramban távfűtés korszerűsítésére lehet pályázni: országosan 1,5 milliárd forintból. Szegeden a Szehőnél lehet támogatást igényelni. Eddig a lakóközösségek felének biztosította a mérési rendszer kedvezményes bevezetését. A határidő itt is június vége.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!