Szeged és környéke

2016.06.23. 20:35

Kézfertőtlenítésre kérik a látogatókat Szegeden

Minden látogatót kézfertőtlenítésre kérnek a szegedi klinikákon - az ehhez szükséges berendezéseket heteken belül fel is szerelik a fekvőbeteg-intézetek bejáratainál. A SZTE ezzel elsőként csatlakozott az orvostanhallgatók és a rezidensek kampányához, amelynek célja a kórházi fertőzések számának visszaszorítása.

Timár Kriszta

Kézfertőtlenítőket helyeznek ki a szegedi klinikák bejáratainál, hogy megelőzzék a látogatók által bevitt fertőzéseket – ezt jelentették be sajtótájékoztatón. A Szegedi Tudományegyetem orvoskara és a klinikai központ ezzel az országban elsőként csatlakozott a Magyar Rezidens Szövetség és a négy orvosképző egyetem hallgatói önkormányzata által indított Tiszta kézzel – Tiszta lappal Mozgalomhoz.


– Bízunk benne, hogy jó irányba tudjuk változtatni ezzel az egészségügyi rendszert – mondta Sipka Balázs, a Magyar Rezidensszövetség elnöke.

Katona László és Molnár Gusztáv, a Thália Színház két művésze rezidenseknek és orvosoknak tartott humoros előadást a kézmosás fontosságáról. Fotó: Török János

Katona László és Molnár Gusztáv, a Thália Színház két művésze rezidenseknek és orvosoknak tartott humoros előadást a kézmosás fontosságáról. Fotó: Török János

– A bőrfelszínen kórokozók milliárdjai lehetnek, amelyeket akár simogatással is át lehet adni. Ezért fontos, hogy a látogatókra is gondoljunk, amikor a steril munkakörülményeket igyekszünk a fekvőbeteg-intézményekben megteremteni – mondta Facskó Andrea, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke. Hangsúlyozta: kórházi körülmények között nem elegendő a kézmosás, ezért teszik elérhetővé mindenki számára a kézfertőtlenítőket is.

Bari Ferenc, az Általános Orvostudományi Kar dékánja hangsúlyozta: fontos, hogy minden, a klinikákra érkezőt rádöbbentsenek, hogy potenciális veszélyforrást jelentenek a legyengült immunrendszerű betegek számára. Éppen ezért plakátokat helyeznek majd ki, hogy felhívják a figyelmet a kézfertőtlenítés fontosságára. – Szeretném, ha a kampánynak arcai is lennének, mégpedig a klinikavezetők, hogy személyesebbé tegyük az emberek megszólítását.


A tervek szerint heteken belül minden fekvőbeteg-intézmény főbejáratánál elhelyeznek majd kézfertőtlenítőt, amelynek használatára udvarias módon, személyesen is felhívják majd a látogatók figyelmét. Az elsőt már használhatják is a szülészeti és nőgyógyászati klinika magasföldszintjén. A kórtermekben szintén mindenhol lesz fertőtlenítő. Több száz adagoló folyamatos töltését igényli majd ez a program, de Bari Ferenc dékán úgy fogalmazott: ennek költsége még mindig jóval kevesebb, mint a fertőzést kapott betegek gyógyítása.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!