Szeged és környéke

2016.06.23. 11:01

Kiszínezik a gyerekek jövőjét

Nem hagyja elkallódni tehetséggondozó programjában a speciális nevelésű vagy nem megfelelő szociális háttérrel rendelkező gyerekeket a Csongrád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat. Sokan vesznek el azért, mert a különbözőségüket nem tudja a környezetük jól kezelni - véli Bacsa Judit főigazgató.

K. G. G.

– A szentesi Rigó Alajos diákotthonban éltem ötéves koromtól. Néhány hónapot a makói gyerekotthonban töltöttem, nemrég kerültem nevelőszülőkhöz Nagytőkére. Ott most jól érzem magam – mondta a 13 éves [namelink name="Varga Szilárd"], a szentesi Deák Ferenc Általános Iskola tanulója.

Program a tehetségekért


Sorsszínező névvel indított útjára tehetséggondozó programot a Csongrád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat. – Főleg olyan gyerekeket támogatunk, akik útja a siker felé nincs kikövezve. Ők gyakran nem is kimagasló teljesítményükkel, hanem tanulási és beilleszkedési problémákkal hívják fel magukra a figyelmünket. Ezután derül ki, hogy tehetségükkel kiemelkednek valamilyen területen – magyarázta Bacsa Judit. A szakszolgálat főigazgatója elmondta, programjukban hat művészeti tehetséggondozó csoport működik Csongrád megyében, és pályázatokból tartják fenn magukat. A csoportok tegnap egy közös előadást tartottak a Szent-Györgyi Albert Agórában.


A hetedik osztályba készülő fiú úgy fogalmazott: „nincsenek jó viselkedésű gyerekek az osztályában". Varga Szilárdot egyik tanára javaslatára választotta be a tavalyi tanévben elindult tehetségprogramjába a Csongrád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat. Céljuk a valamilyen okból hátrányos helyzetű, de tehetséges gyerekek felkarolása és segítése.

– Tudta a tanárom, hogy érdekel a nemezelés. Itt kicsit jobban megtanultam a technikáját, és el is készítettem egy ajtót és egy fát ábrázoló képet. Korábban a szentesi gyerekkönyvtárban is kiállították. Büszke vagyok a művemre, szeretnék tovább foglalkozni a nemezeléssel – mondta Szilárd.

 

A gyerekotthonból nevelőszülőkhöz került Varga Szilárd szabta, varrta, festette a nemezt. Fotó: Kuklis István

A gyerekotthonból nevelőszülőkhöz került Varga Szilárd szabta, varrta, festette a nemezt. Fotó: Kuklis István

A makói [namelink name="Engelhardt Karina"] speciális nevelésű osztályba jár, ám tanárai szerint szép képi világgal rendelkezik. A lány a batikolásban és a rajzolásban próbálgatja szárnyait, több képet is készített már az elmúlt hónapokban. Az egyik képre zebrákat is rajzolt, amiket életében először a budapesti állatkertben látott. A tehetséggondozó programban részt vevő gyerekek kétharmada valamilyen speciális nevelést igényel, de a többiek semmilyen beilleszkedési vagy tanulási nehézséggel nem küzdenek. Ők sokrétű tehetségük révén kerültek bele a lelkes társaságba az integráció jegyében. A gyerekek minden héten egyszer találkoztak egymással az elmúlt tanévben, hogy felkészüljenek a szegedi Szent-Györgyi Albert Agórában tegnap előadott közös táncos, akrobataelemekkel tűzdelt előadásra, amelynek díszletét, hátterét és képi világát is ők készítették és jelenítették meg.

 

 Szereti a rímeket Patyi Izabella. A 13 éves lány már sok saját verset írt. Fotó: Kuklis István

Szereti a rímeket Patyi Izabella. A 13 éves lány már sok saját verset írt. Fotó: Kuklis István


A szegedi Weöres Sándor Általános Iskolába járó [namelink name="Patyi Izabella"] bizonyítványa színötös volt az év végén. – Szeretek verset írni. A Boldogság címűt az előadás közben kivetítik a háttérben. Szeretek festeni is, a darabhoz kellékként egy selyemre festettem virágokat – mondta az előadás előtt Izabella, aki pszichológus, jogász vagy televíziós hírolvasó szeretne lenni.




 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!