Szeged és környéke

2013.08.30. 22:32

Látogatható romkert készül a Stefánián

Szeged – Mikor fejeződnek be Szegeden a múzeum mögötti várásatások? – kérdezte szegedi olvasónk.

Munkatársunktól

[namelink name="Fogas Ottó"], a Móra-múzeum régész igazgatója elmondta: akkor tudják folytatni a feltárást, ha a Stefánia park rendezési tervéből lesz valami. Az ásatásokat három éve fejezték be a mostani területen; akkor eljutottak egy olyan pontra, hogy ha folytatni akarnák a középkori vártemplom falának kibontását, akkor gyakorlatilag nemhogy a kerékpárutat, hanem még az aszfaltút egy részét is el kellene bontani a Stefánián. Ez önmagában 50-60 millió forintos költséget jelentene. A feltárt romokból újabb információt nem lehet kinyerni. Ezért elkezdődött a járda díszburkolatos helyreállítása. Tavaszra elbontják a jelenlegi nem túl dekoratív kerítést, a várfalak körül látogatható romkertet alakítanak ki a székesfehérvárihoz hasonlóan. Állandó kiállítás lesz értelmező táblákkal. A helyreállítás költségét egy korábbi pályázati támogatásból fizeti a városi múzeum.

Három éve áll az ásatás az egykori vár területén. Tavaszra elbontják a kerítést. Fotó: Karnok Csaba

Három éve áll az ásatás az egykori vár területén. Tavaszra elbontják a kerítést.
Fotó: Karnok Csaba

Megírtuk: az egykori szegedi erőd „morzsáját", az 1751-ben emelt Mária Terézia kaput emlegetjük jelenleg várként, amelyet az erődítmény bontásakor hagytak meg a Stefánián. A várkertben a gótikus templom romjainak feltárása 12 évig tartott, 2010-ben bukkantak a régészek a vártemplom nyugati főbejáratára és falának XIII–XIV. századi darabjára. A kutatásra a megye és az önkormányzat korábban együtt pályázott a Nemzeti Kulturális Alaphoz, amely nagyjából 20 millióval támogatta a munkálatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!