Szeged és környéke

2010.03.17. 20:07

Ma eldől a Virág cukrászda sorsa

Szeged - A szegedi közgyűlés ma rendkívüli ülést tart. A képviselők tanácskozásának végére kiderül, hogy a város vagy egy ciprusi bejegyzésű offshore cég tulajdonába kerül Szeged egyik szimbóluma, a Virág cukrászda.

Szabó C. Szilárd

A szegedi Virág cukrászdát működtető cég ellen felszámolási eljárás indult, mert több mint félmilliárd forintos tartozást halmozott fel – írtuk már többször is lapunkban. A két hónapja zárva tartó patinás cukrászda tulajdonosváltás előtt áll.

– Városunkban mintegy ezer vendéglátó-ipari egység működik, amelyből ha 999 profilt vagy tulajdonost vált, nem okoz különösebb problémát, de a Virág az más, egészen más! A Virág Szeged kulturális és idegenforgalmi értéke, amelyhez generációk kötődnek, amelyet turisták ezrei keresnek fel. Éppen ezért nem mindegy, kinek a kezébe kerül a cukrászda, nem mindegy, hogy a város vagy egy ciprusi bejegyzésű offshore cég veszi meg a Virágot – mondta lapunknak Botka László.

A polgármester szerint az önkormányzatnak jogilag semmilyen más lehetősége nincs, mint az ingatlan megvásárlása, magántulajdonra ugyanis nem lehet profilkötöttséget előírni. Bár a felszámolóbiztos és a ciprusi bejegyzésű offshore cég által kötött előszerződésben szerepel – hangsúlyozta Botka László –, hogy az új tulajdonos cukrászdának veszi meg az ingatlant, nincs semmi garancia arra, hogy abból pár éven belül nem lesz-e például bank. Ha pedig bank lesz belőle, jogilag nem peresíthető a dolog, mert nincs semmi szankció.

Ingatlanszakértők szerint a műszakilag tökéletes állapotban lévő, 300 millió forintért kínált Virág alkalmi vétel. Így gondolja ezt a város is, amely később megfelelő feltételekkel, profilkötötten, nyilvános pályázaton értékesítené a cukrászda bérleti jogát. A licit – információink szerint – 60–65 millió forintról indulna. Utána a bérleti díjból – ami tudomásunk szerint 1–1,5 millió forint lenne havonta –, valamint az építmény- és iparűzési adóból folyna még be pénz a városi kasszába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!